Useimmat ihmiset oppivat Backgammonin säännöt melko nopeasti. Pelin perussäännöt eivät ole kovin monimutkaisia, ja peruspeliin pääsee yleensä kiinni melko nopeasti. Tarvittava strategia ja taitotaso kehittyvät kuitenkin pelikokemuksen ja harjoittelun myötä. On tärkeää ymmärtää pelilaudan rakenne, nappuloiden siirtäminen ja tavoitteena oleva pelin voitto. Suositeltavaa on pelata useita pelejä harjoittelun ja paremman ymmärryksen saavuttamiseksi.
Backgammon ja sen eri variaatiot tarjoavat BrainKingin muihin lautapeleihin verrattuna erilaisen pelityypin. Pelissä ei ole perinteistä neliömäistä lautaa tai ruutuja, vaan siinä käytetään kahta eri riviä, joilla on kolmionmuotoisia alueita, eli kiiloja. Kaikki siirrot tehdään kahden nopan heittojen perusteella, jotka suoritetaan automaattisesti jokaisen pelaajan vuorolla.
Pelialustalla on kaksi aluetta, joita kutsutaan valkoiseksi ja mustaksi kotikentäksi. Valkoisen kotikenttä sijaitsee kiiloilla 19-24, kun taas musta kotikenttä on kiiloilla 1-6. Kummallakin pelaajalla on alussa 15 pelinappulaa, jotka on sijoitettu laudalle seuraavasti:
Pelin tavoitteena on poistaa kaikki omat pelinappulat pelilaudalta samalla estäen vastustajaa poistamasta omia pelinappuloitaan. Peli päättyy, kun toisen pelaajan kaikki nappulat on saatu poistettua pelilaudalta.
Jokainen pelaaja siirtää vuorollaan yhtä tai useampaa nappulaa noppien näyttämien silmälukujen mukaisesti. Noppien silmäluku määräytyy automaattisesti, kun pelaaja avaa pelisivun ensimmäistä kertaa, eikä tämä silmäluku muutu sivun myöhemmällä päivittämisellä tai uudelleenavaamisella. Pelaajan käyttämät nopat näkyvät isompina laudan oikealla puolella, kun taas edellisellä vuorolla käytetyt nopat (pienemmät) näkyvät vasemmalla puolella.
Jos noppien silmälukujen arvot ovat erilaiset, pelaaja voi tehdä kaksi siirtoa vuoronsa aikana. Ensin siirretään nappulaa nopan ensimmäisen silmäluvun mukaan ja sen jälkeen toisen nopan silmäluvun mukaan joko samaa tai eri nappulaa. Jos noppien silmälukujen arvot ovat samat, pelaaja voi tehdä neljä siirtoa vuoronsa aikana. Esimerkiksi, jos nopat näyttävät 5-5, pelaaja voi siirtää neljä kertaa jotakin nappulaa 5 kiilan verran ja niin edelleen. Valkoinen pelaaja siirtää nappuloitaan vastapäivään (kiilasta numero 1 kohti kiilaa numero 24) ja musta pelaaja myötäpäivään.
Seuraavissa kuvissa näkyy esimerkki yhden valkoisen ja yhden mustan pelaajan siirroista (tilanne ennen ja jälkeen):
Pelaaja voi ottaa vastustajan nappulan pois pelistä siirtämällä oman nappulansa kiilaan, jossa vastustajalla on vain yksi nappula. Tätä tilannetta kutsutaan uhanalaiseksi. Nappulan ottamisen jälkeen se poistetaan pelilaudalta ja sijoitetaan kohtaan, jota kutsutaan “bar”. Seuraavassa kuvassa on esimerkki tilanteesta, jossa valkoinen pelaaja ottaa yhden mustan nappulan pois pelistä siirtämällä oman nappulansa kiilasta 17 kiilaan 20 (ennen ja jälkeen siirron):
Pelaaja voi poistaa omia nappuloitaan pelilaudalta, kun seuraavat kriteerit täyttyvät:
Backgammon (eri variaatioineen) on ainoa pelimuoto, jossa voidaan pelata otteluita tuplauskuution kanssa. Ottelun alussa sovitaan pisteet, jotka pelaajan on saavutettava voittaakseen. Yksittäisen ottelupelin pisteet riippuvat pisteytys säännöistä ja tuplauskuution arvosta. Näistä kerrotaan tarkemmin alla. Tuplauskuutio on näkyvissä pelilaudan oikeassa reunassa, ja sen arvo on aina alussa 1.
Kun tuplauskuutiota käytetään pelissä, molemmat pelaajat vuorottelevat aloittaen joko siirtämällä nappuloita normaalisti tai tarjoamalla tuplausta. Jos pelaaja tarjoaa tuplausta, seuraavan pelaajan on joko hyväksyttävä tai hylättävä tarjous seuraavalla vuorollaan. Hyväksyttäessä kuution arvo kaksinkertaistuu, kun taas hylkääminen johtaa hylkääjän häviöön kyseisessä pelissä. Voittajan pisteisiin lisätään kuution arvo hylkäämisen tapahtuessa. Gammoneilla tai backgammoneilla ei ole merkitystä, kun tuplaustarjous hylätään (katso pisteytys myöhemmistä osioista). Hyväksyttäessä tuplauksen tarjouksen, tarjouksen hyväksyjästä tulee kuution “omistaja”, ja kuutio siirtyy ko. pelaajan puolelle lautaa. Samalla kuutiossa näkyy uusi arvo tuplauksen seurauksena. Seuraavassa kuvassa on esimerkki tilanteesta, jossa ensimmäinen tuplaus on hyväksytty:
Kun toinen pelaajista poistaa kaikki nappulansa laudalta, nykyinen peli päättyy, ja voittaja saa pisteitä seuraavasti:
Backgammonissa on useita strategioita, jotka voivat auttaa pelaajaa kehittämään peliään. Tässä muutamia strategioita:
Kotikentän vahvistaminen: Yksi keskeisimmistä strategioista on saada nappulat turvaan omalle kotikentälle. Tämä auttaa vähentämään riskiä siitä, että vastustaja voi syödä nappulasi.
Rakenna esteitä: Yritä muodostaa blokkeja vastustajan nappuloiden tielle hidastaaksesi niiden etenemistä. Tämä voi auttaa lisäämään kontrollia pelilaudalla.
Hyödynnä tuplauskubeja viisaasti: Oikea-aikainen tuplauksen tarjous ja -hyväksyminen ovat tärkeitä. Oikein käytettynä ne voivat kasvattaa voittomahdollisuuksia.
Riskien hallinta: Kun nappulat ovat turvassa, harkitse riskialttiimpia siirtoja vasta sen jälkeen. Vältä altistamasta suuria määriä nappuloita vastustajan iskuille.
Nappuloiden siirtäminen tehokkaasti: Yritä hyödyntää jokaista nopan näyttämää silmälukua mahdollisimman tehokkaasti, siirtämällä nappulat parhaalla tavalla saavuttaaksesi tavoitteesi.
Keskity voiton varmistamiseen: Pyri parhaasi mukaan välttämään epävarmoja tilanteita loppupelissä. Tämä tarkoittaa sitä, että yrität varmistaa voiton niin pian kuin mahdollista, kunhan se on turvallista tehdä.
Strategioiden hyödyntäminen vaatii harjoittelua ja kokemusta. On tärkeää soveltaa näitä strategioita pelin eri vaiheissa ja mukauttaa niitä vastustajan siirtojen mukaan.
yhteystiedot