Sökö säännöt

Mitkä ovat viralliset Sökö säännöt? Kuinka Sököä pelataan?

Opiskelemalla sökön säännöt voit nauttia pelistä huolettomammin, kun tiedät tarkalleen, miten sökö-korttipeli etenee ja miten sen säännöt toimivat.

Vaikka sököä pidetään perinteisenä suomalaisena pokerina, se ei kuitenkaan ole peräisin Suomesta. Pohjoismaiset siirtolaiset kehittivät sen Kanadassa metsätöissä, ja peli levisi myöhemmin Suomeen. Sökö-pokerista käytetään myös nimityksiä “canadian stud” ja “scandinavian stud”. Missä ja miten sököä voi pelata verkossa? Järjestetäänkö sököturnauksia? Suurin sökön pelaajayhteisö löytyy nykyään Suomesta, ja se toimii monille suomalaisille porttina pokerin maailmaan.

Monet eivät kuitenkaan ole alusta asti pelanneet sököä oikeilla säännöillä. Sökö sisältää muutamia erityispiirteitä, joita täytyy erityisesti tunnistaa: maalla (värillä) on merkitystä, ja voitto voi tulla jo neljällä samanvärisellä kortilla tai suoralla.

Sisällysluettelo

Viralliset Sökö Säännöt

Mitä tarkoittaa Sökö?

Se pelaaja, jonka näkyvissä olevista korteista suurin on (huomioitava, että ässä on suurin), aloittaa toiminnan. Hän voi halutessaan korottaa panostaan, laittaen korotuksen potin päälle. Jos hän ei halua korottaa panostaan, hän sanoo “sökö”, ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle hänen vasemmalla puolellaan, riippumatta heidän korttiensa arvosta.

Kuinka Sököä pelataan?

Sököä pelataan perinteisellä 52 kortin korttipakalla.

Pelaajille jaetaan loppuun asti mukana ollessaan yhteensä 5 korttia. Näistä korteista yksi on piilossa (hooli) ja näkyy vain pelaajalle itselleen. Jäljellä olevat 4 korttia ovat avoimesti näkyvillä pelaajan edessä.

Jokainen pelaaja asettaa aluksi pienen alkupanoksen (ante), jonka jälkeen kortit jaetaan.

Kaikki pelaajat, jotka osallistuvat jakoon, maksavat ennalta sovitun alkupanoksen.

Ensimmäisellä jaolla jokaiselle pelaajalle jaetaan 2 korttia. Ensimmäinen kortti jaetaan kuvapuoli alaspäin (hooli), toinen kortti jaetaan kuvapuoli ylöspäin näkyväksi (door card). Pelaajalla on mahdollisuus tarkastaa oma piilokorttinsa.

Pelaaja, jolla on näkyvissä suurin kortti, aloittaa pakollisella alkupanoksella (bring-in). Tasatilanteessa suurin kortti määräytyy maan arvojärjestyksen perusteella, joka on parhaimmasta huonoimpaan: pata, hertta, ruutu, risti (pataässä on Sökön korkein kortti).

Suurin näkyvä kortti päättää, kuka aloittaa pelin. Peli jatkuu alkupanoksen tekijästä vasemmalle. Vuorollaan pelaajat voivat joko luovuttaa, maksaa alkupanoksen tai korottaa. Mikäli joku pelaajista korottaa, muiden täytyy maksaa vähintään korotuksen verran pysyäkseen pelissä.

Panostuskierros jatkuu, kunnes kaikki ovat joko maksaneet tai luovuttaneet. Sököä yleisimmin pelataan pottilimiittinä. Tämä tarkoittaa, että korotussumma voi olla enintään se summa, mikä olisi pelissä, jos pelaaja itse maksaisi.

Esimerkiksi, mikäli joku on korottanut 10 € ja potissa on yhteensä 40 €, pelaaja voi korottaa 50 € (laittaen peliin yhteensä 60 €, josta 50 € on korotus ja 10 € maksu).

Sökö korttipeli, jossa osoitetaan nuolella piilossa olevaa korttia

Panostuskierrokset

Ensimmäisen panostuskierroksen jälkeen jaetaan kolmas kortti, minkä jälkeen seuraa uusi panostuskierros.

Tämän jälkeen jaetaan neljäs kortti ja panostetaan.

Viimeisenä jaetaan pelaajille viides kortti ja panostetaan vielä kerran.

Kaikki jaon jälkeiset kortit jaetaan avoimesti, joten jaon lopussa pelaajilla on neljä avointa korttia ja yksi piilokortti.

Kolmannen, neljännen ja viidennen kortin jaon jälkeen panostuskierroksen aloittaa pelaaja, jonka kädessä on näkyvissä paras peli. Tasatilanteessa aloittaa vanhin kortti eli se, joka on lähimpänä jakajaa tämän vasemmalla puolella ja joka on jaettu ensin verrattuna muihin.

Viimeisen panostuskierroksen päättyessä kortit paljastetaan, ja paras viiden kortin sökökäden omistaja voittaa koko potin. Jos yhdellä tai useammalla pelaajalla on yhtä vahvat sökökädet, potti jaetaan näiden pelaajien kesken.

Voittaja voi selvitä myös ilman korttien näyttämistä, mikäli kaikki muut pelaajat luovuttavat.

Sökö kädet

sökö kädet selitettynä

Sökössä on kaksi ylimääräistä kättä verrattuna normaaliin pokeriin: neljän kortin väri ja neljän kortin suora.

Tärkeää muistaa sökössä on, että mailla on merkitystä, ja värit menevät Bridgen sääntöjen mukaisesti: paras väri on pata, sitten hertta, ruutu ja lopuksi risti.

Maiden arvojärjestystä käytetään ainoastaan tilanteissa, joissa on tarpeen määritellä, kuka aloittaa jaon jälkeen, mikäli avoimet kortit ovat samanarvoisia.

Neljän kortin väri ja neljän kortin suora sijoittuvat arvojärjestyksessä parin ja kahden parin väliin.

Sökössä käytetään seuraavia pokerikäsiä:

 1. Kuningasvärisuora: Värisuora, joka koostuu viidestä peräkkäisestä kortista samasta maasta. Paras värisuora, eli kuningasvärisuora, alkaa kympistä ja päättyy ässään.

 2. Neloset: Neljä samaa korttia ja yksi ylimääräinen kortti.

 3. Täyskäsi: Yhdistelmä parista ja kolmosista.

 4. Väri: Viisi korttia samaa maata.

 5. Suora: Viisi peräkkäistä korttia eri maista.

 6. Kolmoset: Kolme samaa korttia ja kaksi ylimääräistä korttia.

 7. Kaksi paria: Kahdet eri parit ja yksi ylimääräinen kortti.

 8. Neljän kortin väri: Neljä korttia samaa maata ja ylimääräinen kortti. Tämä käsi on ominainen sökössä.

 9. Neljän kortin suora: Neljä peräkkäistä korttia ja ylimääräinen kortti. Tämä käsi on erityinen sökössä.

 10. Pari: Kaksi samaa korttia ja kolme ylimääräistä.

 11. Korkein kortti: Suurin yksittäinen kortti, kun muut käsistä eivät täyty.

Käsien todennäköisyydet

Sökössä on yli 2,5 miljoonaa erilaista käsivaihtoehtoa.

Pokerikäsien yleinen periaate on, että mitä harvinaisempi pokerikäsi on, sitä pienempi on sen saamisen todennäköisyys. Tämä sääntö ei kuitenkaan päde ylimääräisten sökökäsien arvojärjestyksessä.

Sökön lisäkäsien, neljän suoran ja neljän värin, arvojärjestys poikkeaa yleisestä periaatteesta. Näitä kaksi harvinaista kättä pidetään kahden parin alapuolella, vaikka ne ovatkin harvinaisempia kuin kaksi paria. Lisäksi näiden kahden käden arvojärjestys on päinvastainen: harvinaisempi neljän suora sijoittuu arvojärjestyksessä alemmaksi kuin neljän väri.

Alla on vielä esitetty sökön käsien esiintymisen todennäköisyydet prosentuaalisesti niiden arvojärjestyksessä.

arvo

sökö käsi

todennäköisyys (%)

1.

värisuora

0,002

2.

neloset

0,024

3.

täyskäsi

0,144

4.

väri

0,197

5.

suora

0,392

6.

kolmoset

2,113

7.

kaksi paria

4,754

8.

neljän kortin väri

4,066

9.

neljän kortin suora

3,751

10.

pari

40,307

11.

korkein kortti

44,252

 

Katso myös nämä suositut uhkapelisäännöt:

Pokeri

Blackjack

Ruletti

Keno

Sökö