Mölkky Säännöt

Mitkä ovat viralliset Mölkky säännöt? Kuinka mölkkyä pelataan?

mölkky pelin puupalikat

Mölkky on Suomessa erittäin suosittu ulkopeli. Se on yksinkertainen ja hauska peli, jota voi pelata perheen ja ystävien kesken ulkona. Mölkky on erityisen suosittu kesäisin, kun ihmiset viettävät aikaa ulkona puistoissa ja rannoilla. Peli vaatii tarkkuutta ja taitoa, mutta se on silti helppo oppia, mikä tekee siitä houkuttelevan kaikenikäisille pelaajille. Mölkyn suosio on kasvanut vuosien varrella, ja se on nyt osa monien suomalaisten kesäperinnettä.

Sisällysluettelo

Mölkky idea?

Mölkky on ulkopeli, joka perustuu puupalikoiden heittämiseen ja numeroiden kaatamiseen. Pelin idea on yksinkertainen ja se sopii kaiken ikäisille. Säännöt ovat helposti opittavissa, jolloin pelaamisen aloittaminen on erittäin helppoa.

Mitä tarkoittaa Mölkky?

Mölkky-nimi syntyi 1990-luvulla vastalauseena sille, että englantilaiset termit olivat tuohon aikaan hyvin suosittuja. “Mölky” on suomalainen sana, ja Elias Lönnrotin sanakirjan mukaan se tarkoittaa alun perin lapsen pakaraa. “Mölkyttäminen” puolestaan viittaa keinuttamiseen. Mölkystä on syntynyt useita kopioita ja variaatioita.

Onko Mölkky suomalainen keksintö?

Suomessa keksitty Mölkky-peli on kasvattanut suosiotaan Euroopassa, erityisesti Ranskassa, Belgiassa ja Sveitsissä. Peli perustuu heittämiseen, ja sen suosio on kasvanut huomattavasti, erityisesti Ranskassa, missä viime vuonna myytiin 90 000 Mölkky-peliä. Tactic Oy:n toimitusjohtajan Markku Heljakan mukaan pelin suosio on tuonut merkittävää tukea suomalaiseen työllisyyteen ja työvalmennukseen. Jokaisesta ulkomailla myydystä Mölkystä suomalaiselle hyötyy noin 10 euroa, ja pelin virallinen valmistaja on Tuoterengas Oy. Mölkky on suomalainen perinne, joka on valmistettu kotimaisista puumateriaaleista, ja sen suosio kasvaa edelleen Euroopassa.

Viralliset Mölkky Säännöt

Valmistelut:

  • Tarvitset Mölkky-pelin pelaamiseen Mölkky-puupalikat, jotka on numeroinut 1-12. Näiden palikoiden lisäksi tarvitset pelialueen, kuten nurmikon tai hiekkapohjan, jossa pelata.
  • Aseta puupalikat pystyyn tiiviiksi ryhmäksi pelialueen toiselle laidalle. Tämä ryhmä tunnetaan “keskuskasana” tai “mölkkytornina.”

Pelaajat:

  • Mölkkyä voi pelata kahdesta pelaajasta ylöspäin. Pelaajien määrää ei ole rajoitettu, mutta yleensä sitä pelataan pienissä ryhmissä.

Pelin tavoite:

  • Tavoitteena on kerätä tarkasti 50 pistettä.

Pelin kulku:

  • Pelaajat heittävät vuorotellen pehmeää puista palloa kohti keskuskasaa.
  • Pelaajan tarkoituksena on yrittää kaataa puupalikoita, jotka ovat numeroinut 1-12.
  • Kun pelaaja osuu keskuskasaan, hän saa pisteitä sen mukaan, mikä numero puupalikasta kaatui. Kaatuneiden palikoiden pisteet lisätään pelaajan pisteisiin. Esimerkiksi, jos pelaaja kaataa palikan numerolla 5, hän saa 5 pistettä.
  • Jos pelaaja ei kaada yhtään puupalikkaa kolmella peräkkäisellä heittokerralla, hänen pisteensä nollautuvat.
  • Jos pelaaja kaataa useamman puupalikan, saa hän näiden kaikkien pisteet.

Voittaja:

  • Peli jatkuu, kunnes joku pelaaja saavuttaa tarkalleen 50 pistettä.
  • Voittaja on se, joka ensin saavuttaa tämän pistemäärän.

Erityistapaukset:

  • Jos pelaaja heittää Mölkyn pallon ulos pelialueelta tai osuu muuhun pelaajaan, hänen heittokerronsa menetetään, eikä hän saa pisteitä kyseisellä heitolla.
  • Jos puupalikat liikkuvat heiton seurauksena, ne asetetaan takaisin pystyyn pelialueen keskelle ennen seuraavaa heittoa.

Mölkky strategiat

Mölkkyssä on useita strategioita, jotka voivat auttaa pelaajaa menestymään pelissä. Tässä on joitakin Mölkky-strategioita:

 1. Aloitusheitto: Ensimmäinen heitto on tärkeä. Yritä tarkkailla tuulen suuntaa ja voimakkuutta, sillä ne voivat vaikuttaa palloosi. Pyri heittämään ensimmäinen palikka mahdollisimman tarkasti, jotta saat hyvän lähtökohdan pisteiden keräämiseen.

 2. Keskuskasaan kohdistuvat heitot: Alussa kannattaa yrittää kaataa keskuskasassa olevia palikoita. Näin voit kerätä pisteitä ja vähentää vastustajiesi mahdollisuuksia saada pisteitä.

 3. Keskipiste: Puupalikka numero 12 on pelin vaikein kaataa. Jos pelaat puupalikkaa numero 12, yritä osua keskipisteeseen ja pyri heittämään se mahdollisimman tarkasti, jotta saat korkean pistemäärän.

 4. Häirintä: Voit yrittää häiritä vastustajiasi heittämällä palloasi lähelle heidän puupalikkojaan. Tämä voi vaikeuttaa heidän seuraavia heittojaan ja estää heitä saamasta pisteitä.

 5. Keskitä pisteiden kerääminen: Kun olet saanut muutaman palikan kaadettua, voit keskittyä tiettyjen numeroiden kaatamiseen, jotta saat täsmälleen 50 pistettä voittaaksesi pelin. Tämä voi vaatia tarkkaa laskemista ja strategista pelaamista.

 6. Taktinen pelaaminen: Jos olet edellä muita pelaajia pistetilanteessa, voit harkita taktista pelaamista hidastamalla peliä ja estämällä muiden pelaajien mahdollisuudet saada pisteitä.

 7. Harjoittelu: Kuten kaikissa peleissä, harjoittelu tekee mestarin. Harjoittele heittojasi ja tarkkuuttasi, jotta voit parantaa pelisuoritustasi ajan mittaan.

Mölkyn lisäksi muita suosittuja pihapelejä ovat: 

Petankki

Kroketti