Yatzy Säännöt

Mitkä ovat viralliset Yatzy säännöt? Kuinka Yatzia pelataan?

yatzy peli

Yatzy on suosittu nopanheittoon perustuva peli, joka tunnetaan useilla eri nimillä, kuten yatzy, jatsi, yahtzee ja yacht. Yahtzee on Yhdysvaltalaisen E. S. Lowe -pelifirman rekisteröimä tavaramerkki, kun taas Suomessa peli tunnetaan virallisesti nimellä yatzy. Pelin nykyisen kansainvälisen julkaisijan Hasbron mukaan peliä myydään yli 50 miljoonaa kappaletta vuodessa.

Yatzyn tavoitteena on täyttää pistelomake mahdollisimman tehokkaasti noppien heittelyn avulla. Peliä varten tarvitaan viisi tavallista kuusisivuista noppaa. Pelaajamäärää ei ole rajattu teoriassa, ja peliä voi pelata myös yksin.

Sisällysluettelo

Viralliset Yatzy Säännöt

Pelaajien vuorojärjestyksellä ei ole merkitystä, sillä kaikki pelaavat yhtä monta vuoroa pelin aikana.

Pelaajan vuoron aikana hän saa heittää noppia enintään kolme kertaa. Jokaisella heittokerralla on mahdollista lukita osa nopista ja heittää loput uudelleen. Ei ole pakko heittää kolmea kertaa, vaan kaikki nopat voi lukita vaikka ensimmäisellä heitolla. Myöskään yhtään noppaa ei ole pakko lukita.

Kun pelaaja päättää lopettaa heittelyn, saavutettu tulos kirjataan haluttuun kohtaan pelilomakkeessa. Pelaajalla on vapaus valita kohta, johon tulos kirjataan. Jos heitetty tulos ei sovi valittuun kohtaan ollenkaan, tulos kirjataan nollaksi.

Pelilomaketta saa täyttää haluamassaan järjestyksessä, ja sivua selaamalla löydät myös erilaisia muunnelmia.

Yhdistelmät

erilaisia pelitilastoja ja noppia yatzy pelissä

Tulostettavia Yatzy-pöytäkirjoja on saatavilla monista lähteistä, kuten esimerkiksi internetistä tai pelikaupoista. Yatzy-pelisettejä löytyy myös myytävänä useissa kaupoissa kohtuulliseen hintaan.

Pöytäkirja on jaettu kahteen osaan: ylä- ja alapuoleen.

Yläpuolella ovat seuraavat kohdat:

 • Ykköset
 • Kakkoset
 • Kolmoset
 • Neloset
 • Viitoset
 • Kuutoset
 • Välisumma
 • Bonus

Yläpuolen kohdissa pelaaja laskee kyseisten numeroiden summan. Esimerkiksi Ykköset-kohtaan merkitään noppien ykkösten summa ja vastaavasti Kakkosiin kakkosten summa ja niin edelleen. Jos vaikkapa tulos on 2-2-2-5-5, se tarkoittaisi kuutta pistettä Kolmoset-kohdassa ja kymmentä pistettä Viitoset-kohdassa.

Välisummaan lasketaan kaikkien yläpuolen numeroiden summa yhteen. Jos summa on vähintään 63 pistettä, pelaaja saa 50 pisteen bonuksen. 63 pistettä saavutetaan, kun jokaiseen yläpuolen kohtaan on merkitty vähintään kolme oikeaa numeroa.

Alapuolella ovat seuraavat kohdat:

 • Yksi pari: kaksi samaa silmälukua. Esimerkiksi 2-3-4-4-6 = 4+4 = 8 pistettä.
 • Kaksi paria: kaksi eri paria. Esimerkiksi 2-2-4-4-6 = 2+2 + 4+4 = 12 pistettä.
 • Kolmoisluku: kolme samaa silmälukua. Esimerkiksi 2-2-2-4-6 = 2+2+2 = 6 pistettä.
 • Neloisluku: neljä samaa silmälukua. Esimerkiksi 3-3-3-3-6 = 3+3+3+3 = 12 pistettä.
 • Pieni suora: numerot 1-2-3-4-5. 15 pistettä.
 • Suuri suora: numerot 2-3-4-5-6. 20 pistettä.
 • Täyskäsi eli mökki: kolmoisluku ja pari. Esimerkiksi 2-2-2-5-5 = 2+2+2+5+5 = 16 pistettä.
 • Sattuma: mikä tahansa, silmälukujen summa.
 • Yatzy: viisi samaa silmälukua. 50 pistettä.

Pelaajan peli päättyy, kun kaikki pöytäkirjan kohdat on täytetty. Lopullinen tulos lasketaan pelaajan pisteiden summasta, ja eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Yatzy - Usein kysytyt kysymykset

Voiko Yatzya pelata yksin?

Yatzy, tunnetaan myös nimillä jatsi, yahtzee ja yacht, on noppapeli, joka mahdollistaa peluun periaatteessa rajattoman määrän pelaajia. Peli on myös yksinpelinä pelattavissa, jolloin tavoitteena on ylittää aiempi henkilökohtainen ennätys.

Voiko neloset laskea kahtena parina?

Neljää samaa ei voi kirjata kahdeksi pariksi. Kahden parin on oltava kaksi erillistä paria. Samoin viiden saman laskeminen kahtena parina tai täyskätenä ei ole sallittua.

Onko Yatzy tavoiteltava yhdellä heitolla?

Yatzya ei tarvitse saada yhdellä kertaa, vaan sen muodostaminen on mahdollista kolmen heiton aikana lukitsemalla sopivia noppia.

Entä jos saa useamman Yatzyn?

Jokainen yksittäinen yatzyn suoritus, mukaan lukien ensimmäinen, tulee käyttää vain kerran pelin aikana. Myöhempiä yatzyn suorituksia on siten käytettävä johonkin toiseen yhdistelmään.

Voiko heiton tulosta käyttää heikompaan yhdistelmään?

Esimerkiksi jos heittää kaksi paria, heiton tulosta voi käyttää myös yhteen parista tai johonkin muuhun numeroyhdistelmään. Täyskättä voi käyttää myös kolmoislukuna, parina tai yksittäisinä numeroina. Samoin nelosia voi käyttää kolmoislukuna tai parina, ja vastaavasti muilla yhdistelmillä.

Voiko lukitut nopat avata?

Kyllä, aiemmalla heitolla lukitut nopat saa heittää uudelleen seuraavalla heitolla.

Muunnelmia

Yatzysta eli nopanheittoon perustuvasta pelistä on useita erilaisia muunnelmia, ja niiden tarkka määrä voi vaihdella eri pelaajien ja pelisääntöjen mukaan. Yleisesti ottaen Yatzylle on kehitetty lukuisia muunnelmia, joiden sisältö ja säännöt eroavat toisistaan. Jotkut muunnelmat saattavat sisältää erilaisia yhdistelmiä, bonuspisteitä, lisäheittomahdollisuuksia tai muita sääntömuutoksia, mikä tekee pelikokemuksesta vaihtelevan eri versioiden välillä. Kokonaisuudessaan voidaan sanoa, että on olemassa monia erilaisia muunnelmia Yatzy-pelistä, joita voi pelata.

erilaisia yatzy muunnelmia kuten pakko, osto, usean sarakkeen ja kuuden nopan yatzy

Pakko-Yatzy

Pöytäkirjaa täytetään noudattaen tiettyä järjestystä ylhäältä alas päin. Tämä ominaisuus tekee pelistä hyvin onnekkuuteen perustuvan.

Osto-Yatzy

Jos pelaaja ei käytä kaikkia kolmea heittoa, käyttämättömistä heitoista saa erityisiä pelimerkkejä. Näitä pelimerkkejä voi myöhemmin käyttää lisäheittojen ostamiseen. Mikäli pelaaja heittää vain kerran vuorollaan, hän saa kaksi pelimerkkiä; jos pelaaja heittää kahdesti, hän saa yhden pelimerkin.

Usean sarakkeen Yatzy

Jokaisella pelaajalla on useita sarakkeita, jotka täytetään erikseen. Esimerkiksi kerroin-Yatzyn yhdessä versiossa toisesta sarakkeesta saa tuplapisteet ja kolmannesta sarakkeesta kolminkertaiset pisteet. Toisessa versiossa on tavallisen vapaan sarakkeen lisäksi pakko-Yatzyn täyttäminen sekä ylhäältä alas että alhaalta ylös.

Kuuden nopan Yatzy

Tässä peliversiossa on mukana kuudes noppa, ja pöytäkirjassa on uusia yhdistelmiä: kolme paria, viisi samaa, talo (4+2), sauna (3+3), täyssuora (1–6, 30 pistettä). Yatzy vaatii kuusi samaa ja on arvoltaan 100 pistettä. Yläkerran bonuksen voi saada 84 pisteellä.

Amerikkalainen muunnelma

Täyskäsi on aina 25 pistettä, pieni suora 30 pistettä ja suuri suora 40 pistettä. Pieni suora muodostetaan neljästä peräkkäisestä numerosta, kun taas suuri suora muodostuu viidestä peräkkäisestä numerosta. Kolmesta samasta ja neljästä samasta lasketaan kaikkien noppien summa. Parit eivät ole tässä muunnelmassa tunnettuja yhdistelmiä.

Yatzy Strategiat

Yatzyssa ei ole yhtä ainoaa parasta strategiaa, sillä se on pitkälti tuuripeli ja strategiat vaihtelevat pelaajien mieltymysten mukaan. Kuitenkin on hyödyllistä pyrkiä täyttämään yläkerta saamalla mahdollisimman paljon pisteitä heti alkuvaiheessa, koska bonuspisteet voivat olla merkittäviä. Lisäksi pyri täyttämään sarake, joka auttaa saavuttamaan 63 pisteen rajan, joka oikeuttaa bonuspisteisiin. Jokaisella heitolla pyri optimoimaan mahdolliset yhdistelmät, lukitsemalla nopat, jotka ovat lupaavimpia kyseiselle kierrokselle. Tärkeää on myös joustavuus, koska tilanteet voivat vaihdella nopeasti, ja joskus kannattaa joustaa valitsemastaan strategiasta tavoitteiden saavuttamiseksi.

Katso myös nämä suositut lautapelit:

Shakki

Monopoli

Skip bo

Yatzy

Backgammon