Tikki

Mitkä ovat viralliset Tikki säännöt? Kuinka Tikkiä pelataan?

pelikortit

Tikkipelejä on monenlaisia ympäri maailmaa, mutta Suomessa yleisesti pelattu versio tunnetaan nimellä “Tikki”. Kaikissa tikkipeleissä tavoitteena on kerätä tikkikierroksia. Pelaajat vuorollaan asettavat kortin pöytään, ja muut pelaajat seuraavat. Voitto saavutetaan pelaamalla korkein kortti oikeasta maasta.

Tikkipelit jaetaan perustikkipeleihin ja pistetikkipeleihin sekä moniin muihin alaryhmiin. Perustikkipeleissä korttien arvolla ei ole merkitystä, ja pyritään voittamaan mahdollisimman monta tikkiä. Pelimuotoa voi myös kääntää misääriksi, jossa tavoitteena on välttää tikkien keräämistä viimeiseen asti.

Sisällysluettelo

Tikki korttipeli idea?

Kerää Tikkejä pelin idea on voittaa tikkikierroksia, joilla tarkoitetaan yhden kierroksen voittamista. Pelaajat asettavat vuorollaan yhden kortin pöytään, ja se, joka voittaa kyseisen tikin pelaamalla korkeimman kortin samasta maasta, saa aloittaa seuraavan kierroksen ja voittaa kyseisen Tikin. Tikkipelissä voi olla erilaisia pakkoja, kuten maantuntopakko, valttipakko ja ylimenopakko, jotka vaikuttavat siihen, miten kortteja tulee pelata. Tikissä strategia on tärkeä, ja pelaajien on seurattava muiden pelaajien lyöntejä ja arvattava heidän korttiensa maat.

Viimeinen tikki idea on voittaa vain viimeinen kierros, jolloin pelaaja voittaa Tikin. Tämä perustuu enemmän taktikointiin sillä vain viimeinen suurin kortti pyydettyä maata voittaa.

Viralliset Tikki säännöt Suomessa

Kerää Tikkejä säännöt

Aloittaaksesi tikki korttipelin, ensin sekoitat kortit huolellisesti. Sen jälkeen jakaja jakaa jokaiselle pelaajalle viisi korttia sekoitetusta pakasta. Kun olet nostanut korttisi, näet, millaiset kortit sinulle osuivat. Jos huomaat, että kaikki saamasi kortit ovat arvoltaan alle 10, saat mahdollisuuden vaihtaa ne parempiin kortteihin.

Varsinainen korttipelikierros käynnistyy, kun pelaaja jakajan jälkeen asettaa kortin pöydälle. Tämän ensimmäisen kortin maalla on merkitystä, sillä se määrittelee, minkä maan kortteja on pelattava kierroksen aikana. Muut pelaajat ovat velvoitettuja laittamaan samaa maata olevan kortin pöytään. Tikki korttipeli sisältää maapakon, mikä tarkoittaa, että on tunnustettava samaa maata. Joskus tämä ei ole mahdollista, ja silloin on pelattava jokin muu kortti. Tätä kutsutaan “sakaamiseksi”, jolloin voit valita kortin, jota et välttämättä tarvitse myöhemmillä kierroksilla. Jos pelissä on käytössä valtti, sinun on pelattava valttikortti, jos et voi tunnustaa maata. Lisäksi pelissä voi olla ylimenopakko, mikä edellyttää edellistä pelaajaa korkeamman kortin pelaamista, jos se on mahdollista.

Kierroksen voittaa pelaaja, joka on asettanut pöytään samasta maasta korkeimman kortin tai valttimaan korkeimman kortin. Voittaja on se pelaaja, joka on kerännyt eniten tikkejä. Tikki korttipeli päättyy, kun pelaajat ovat keränneet tarvittavan määrän “tikkejä”.

Viimeinen kortti Tikki säännöt

Tikki korttipelissä pelaajille jaetaan kaikille 5 korttia. Se kuka aloittaa saa lyödä ensimmäisenä yhden kortin keskelle pelialustaa. Seuraavana vuorossa oleva pelaaja lyö samaa maata olevan kortin, joka on joko isompi tai pienempi. Jos kyseinen samaa maata oleva kortti on kierroksen suurin kyseistä maata saa se pelaaja aloittaa seuraavan kierroksen. Jos kyseistä maata ei ole pelaajalla hallussaan, lyö hän peliin minkä tahansa kortin. Yleensä tämä kortti on jokin pieni, sillä suuret kortit ovat parhaimpia. Pelin voittaa se, joka lyö korkeimman mahdollisen pelikortin pyydettyä maata viimeisellä kierroksella.

Pakot Tikki pelissä

Tikkipeleissä voi olla erilaisia “pakkoja”, jotka vaikuttavat siihen, miten kortteja tulee pelata. Tässä muutamia yleisiä pakkoja:

  1. Maapakko: Tämä tarkoittaa, että pelaajan on pelattava tikkiin samaa maata kuin aloittanut kortti. Jos sinulla ei ole kyseistä maata kädessäsi, voit pelata minkä tahansa kortin.

  2. Valttipakko: Joissakin tikkipeleissä tunnustetaan valttipakko, jolloin sinun on pelattava valttikortti, jos et voi pelata oikeaa maata.

  3. Ylimenopakko: Ylimenopakossa sinun on pelattava pöydällä olevia kortteja suurempi kortti.

Yleisin sääntö on maapakko ilman valttipakon käyttämistä, mikä on samankaltainen sääntö kuin bridgessä.

Viimeinen kortti Tikki on suosituin tikki sääntö Suomessa, eli pelaajat joutuvat lyömään aina samaa maata, mitä on pyydetty, kuiten ilman ylimenopakkoa.

Pelistrategia:

  • Perustikkipelissä: Pienet kortit kannattaa pelata pois mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä ne voivat olla haitaksi lopussa.
  • Jos jokin maa on pelattu vain vähän, on hyvä säästellä kyseisen maan korkeita kortteja myöhempää käyttöä varten.
  • Jos sinulla on paljon kortteja samasta maasta, voit yrittää pelata ne pois muilta aloittamalla ylimmästä kortista. Tällä tavoin voit voittaa tikkejä, vaikka korttisi olisivat pieniä.
  • Tärkeää on myös seurata muiden pelaajien lyöntejä ja arvailla, mitä maita heillä voi olla eniten käytössään.

Tikki korttipeli netissä

Tikkiä voidaan pelata online-ympäristössä. Pelaamalla voit testata onnea ja tikkipelin taitoasi, sillä saat kortit, joilla voit suunnitella strategiaasi. Kuitenkin jokainen pelikierros tuo uuden tilanteen, ja yksi pelin mielenkiintoisista piirteistä on, että et tiedä vastustajiesi kortteja. Pelin aikana voit havaita erilaisia pelaajatyyppejä, jotka saattavat pelata rohkeasti korkeita kortteja tai säästellä niitä. Lopulta kaikki kortit on kuitenkin pelattava.

Pelatessasi tikkikorttipelejä verkossa sinun on tarkoitus kerätä tikkikierroksia ja käyttää kaikki korttisi hyödyksi. Verkossa on erilaisia tikkipelin variaatioita, mutta perusperiaate on sama: kerää mahdollisimman monta tikkiä voittaaksesi. Muista huomioida pelin säännöt, sillä ne määrittävät, mitä kortteja sinun on käytettävä voittaaksesi mahdollisimman monta tikkiä ja saavuttaaksesi voittoja.