Sika korttipeli

Mitkä ovat viralliset Sika korttipeli säännöt? Kuinka Sikaa pelataan?

sika korttipelissä kortit jaettu ympyrän muotoon

Sika on perinteinen suomalainen korttipeli, jota voi pelata käytännössä minkälaisella pakalla tahansa. Pelissä on erilaisia variaatioita, mutta yleisin versio on sellainen, jossa pelaajat yrittävät päästä korteista eroon mahdollisimman nopeasti. Sika on sosiaalinen ja viihdyttävä korttipeli, ja sitä pelataan usein ystävien ja perheen kesken rentona ajanvietteenä.

Sisällysluettelo

Sika korttipeli idea?

Pelissä pelaajien tavoitteena on päästä korteistaan eroon ennen muita. Kortteja pelataan vuorotellen, kunnes kaikki pakan kortit on nostettu ja pelattu. Se kenellä on viimeisenä kortteja käsissään on sika.

Viralliset Sika Säännöt

Pelin aloitus

Aluksi sekoitetaan kortit ja asetetaan ne pöydälle renkaaksi kuvapuoli alaspäin. Tästä renkaasta pelaajat voivat nostaa kortteja vuorollaan. Keskelle renkasta käännetään yksi kortti kuvapuoli ylöspäin.

Pelin alussa ei ole ongelmaa, vaikka korttipakka olisi hieman vajaa, sillä korttien määrällä ei varsinaisesti ole merkitystä. Suurissa pelaajamäärissä voi harkita kahden tai jopa kolmen pakankin käyttöä.

Pelin eteneminen

Aloittava pelaaja on jakajan vasemmalla puolella. Vuorollaan pelaajan tehtävänä on ottaa renkaasta kortteja käteensä niitä näyttämättä muille. Kortteja nostetaan, kunnes pelaaja löytää saman maan kortin kuin renkaan keskellä oleva kortti.

Tämä saman maan kortti asetetaan renkaan keskellä olevan kortin päälle, minkä jälkeen pelaaja voi laittaa päälle toisen kortin, joka voi olla mitä tahansa maata (jos pelaaja nosti oikean maan kortin renkaasta ensin, hän voi sitten nostaa ja laittaa keskelle vapaavalintaisen kortin).

Tällä tavalla peli jatkuu. Pelaajat nostavat kortteja renkaasta, kunnes voivat laittaa saman maan kortin ja toisen vapaavalintaisen kortin renkaan keskelle.

Kun renkaasta ei enää voi nostaa kortteja, pelaajat pelaavat käsikorteillaan. Jos pelaajalla ei ole kädessään saman maan korttia kuin päällimmäisenä olevassa keskellä olevassa kortissa, hänen on nostettava kortteja pinosta, kunnes sopiva kortti tulee vastaan. Sitten vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Pelin häviää se, jolle on viimeisenä jäänyt kortteja käteensä ja hänestä tulee tällöin Sika.

Ohje pattitilanteeseen:

Jos pelissä ilmenee umpikuja, jossa pinoon on nostettu päällekkäin saman maan kortteja, eikä pelaajilla ole mahdollisuutta pelata mitään muuta maata, ratkaisu on seuraava: Kun pelaaja on pelannut vaaditun maan kortin, hänen on pelattava sen jälkeen toinen kortti, joka on eri maata. Tämä estää sen, että esimerkiksi kaksinpelissä, kummallakaan pelaajalla ei ole pyydettyä maata kädessä ja pakassa on 2 samaa maata olevaa korttia päällekkäin. Nostaessa kortin ja pelaamalla sen, peli ajautuisi pattitilanteeseen, jossa kahta päällimmäistä korttia vain siirreltäisiin edestakaisin ja peli ei enää etenisi.

Pelin variaatio

Sika korttipelin rinnalla tunnetaan myös toinen vaihtoehtoinen versio, hieman monimutkaisempi kuin perinteinen seiska-sukuinen peli. Tässäkin versiossa kortit levitetään renkaaksi. Keskelle voi asettaa paitsi saman maan, myös saman numeron kortin. Kahdeksikko toimii aina jokerina. Pelaajat eivät pidä kortteja kädessään vaan asettavat ne pöydälle edessään olevaan pinoon. Aiemmin pelatuista korteista ei voi ottaa myöhemmin käyttöön.

Kun renkaan kortit loppuvat, pelaajat ottavat pinot käteensä. Keskellä oleva kortti jää paikalleen, ja uusi umpipakka muodostetaan muista korteista. Pelissä jatketaan samalla periaatteella, pienillä muutoksilla. Jos pelaajalta puuttuu sopiva kortti, hän voi nostaa enintään kolme korttia pakasta. Useita samannumeroisia kortteja tai peräkkäisten korttien suoria voi pelata samanaikaisesti.

Voittaja on se, joka ensimmäisenä pääsee eroon kaikista korteistaan.