Saannot.com

Kroketti Säännöt

Mitkä ovat viralliset Kroketti säännöt? Kuinka Krokettia pelataan?

kroketti peli käynnissä

Kroketti on ulkopeli, joka voidaan pelata nurmikolla tai hiekka-alustalla. Pelissä pelaajat käyttävät mailoja lyödäkseen puupalloja erityisiin metallirenkaisiin, jotka on sijoitettu pelialueelle. Tavoitteena on saada oma pallo kiertämään radan ja kulkea renkaiden läpi tiettyyn järjestykseen.

Sisällysluettelo

Kroketti pelin idea?

Kroketti on taitopeli, joka vaatii tarkkuutta ja hienovaraista voimankäyttöä mailojen lyömisessä palloihin. Pelissä on usein tiettyjä sääntöjä ja tavoitteita, kuten saada oma pallo ensimmäisenä kiertämään radan ja osua muihin pelaajien palloihin niin, että ne menevät pois pelistä tai estävät vastustajia etenemästä.

Kroketti voi olla rento perhepeli tai kilpailullinen laji, ja se tarjoaa mukavaa ulkoilua ja yhdessäoloa. Pelissä on erilaisia variaatioita ja Kroketti säännöt ovat erilaiset eri maissa, mutta perusidea on yleensä sama: mailojen avulla ohjataan palloja läpi renkaiden, noudattaen tiettyjä sääntöjä ja tavoitteita.

Viralliset Kroketti Säännöt

Pelin Aloittaminen

Pelin Tavoite

Pelin tavoitteena on saada krokettipallo kaikista radan porteista läpi, kiertää kääntötappi ja tulla päinvastaisessa järjestyksessä porteista läpi osuen lopuksi aloitus/lopetus -tappiin (aloitustappi). Tämän ensimmäisenä suorittanut on ottelun voittaja.

Radan Rakentaminen

Ottelun alussa joku pelaajista tekee radan (ratamestari) asettaen aloitustapin suhteellisen tasaiseen maastonkohtaan ja sijoittaen vähintään kymmenen porttia haluamaansa järjestykseen hyväksi katsomilleen paikoille. Porttien sijoittelussa tulisi ottaa huomioon pelaajien taso ja erityisesti hyvän ottelun perustana oleva porttien ”reiluus”. Porttien perään ratamestari asettaa kiertotapin paikalleen sellaiseen kohtaan, että tappi voidaan suhteellisen helposti kiertää. Radan valmistumisen jälkeen rata käydään läpi ratamestarin johdolla, jolloin selvitetään porttien kulkusuunnat ja muut radan erikoisuudet. Tässä läpikäynnissä jokainen pelaaja voi haastaa jonkin portin aseman ja nostaa sen keskusteluun, jolloin pelaajien kesken sovitaan kompromissi portin uudesta paikasta, tarkoituksena kuitenkin olla muuttamatta radan luonnetta. Tällainen tilanne tulee kyseeseen lähinnä silloin, jos ratamestari ei ole portin sijoittelussa ottanut huomioon toista lähestymissuuntaa kunnolla.

Pelivuorojen Arvonta

Radan valmistamisen jälkeen arvotaan pelivuorot pelaajien kesken, heidän nostamalla pelipallot kangaskassista vuorotellen. Pallojen värit määräävät pelijärjestyksen aloitustapissa olevan värijärjestyksen mukaan (sininen – punainen – keltainen – vihreä – oranssi – musta). Useampaa krokettisettiä käytettäessä samanväristen pallojen järjestys määräytyy siten, että uusimman setin pallo on viimeisenä kyseisestä väristä vuorossa. Pallojen arvonnan jälkeen todetaan vuorojärjestys ääneen, jotta jokainen tiedostaa oman paikkansa pelivuoroissa.

Pelin Kulku

Aloituslyönti

Pelaajat aloittavat ottelun yrittämällä osua aloitustappiin mailan varren etäisyydeltä haluamastaan suunnasta. Lyönnit suoritetaan arvotun pelijärjestyksen mukaisesti, ja onnistuneen tappiosuman jälkeen pelaaja saa uuden lyönnin, jolla hän voi yrittää kohti ensimmäistä porttia.

Pallon Lyöminen

Palloa lyödään omalla vuorolla henkilökohtaista mailaa käyttäen mailan lyöntiosan (molo) päällä. Mailan muiden osien käyttäminen pallon lyömiseen on kielletty, ja seurauksena on tapauskohtaisesti joko lyönnin uusiminen tai lyöntivuoron menetys riippuen rikkeen tahallisuudesta. Lyönnillä tarkoitetaan säännöissä mailan lyöntiosan yksittäistä osumaa palloon – kaksoisosuma (englanniksi ”double tap”) ja pallon saattaminen (englanniksi ”spooning”) mailalla ovat kiellettyjä. Pallo katsotaan lyödyksi silloin, kun pallon lepoasema muuttuu, eli kuopasta lyödessä takaisin vierivän lyönnin saa uusia, mikäli pallon lepoasema ei liiku. Kaikenlaisissa epäselvissä tilanteissa pelaajat pohtivat seuraukset yhdessä, ja sääntöjä voidaan enemmistön avulla venyttää tarvittaessa. Liikkuvaan palloon lyöminen on kielletty.

Portin Läpäiseminen

Pelaajan lyödessä pallonsa kokonaisuudessaan oikeansuuntaisesti vuorossa olevasta portista läpi, lasketaan portti pelaajan osalta suoritetuksi, ja tästä suorituksesta pelaaja saa bonuslyönnin samalla lyöntivuorollaan. Jos pelaaja onnistuu yhdellä lyönnillä läpäisemään kaksi peräkkäistä porttia hyväksytysti, on hän tällöin oikeutettu kahteen peräkkäiseen bonuslyöntiin. Pallon täytyy olla kokonaisuudessaan läpi porttilinjan, jotta portti lasketaan suoritetuksi. Portin saa tulla myös väärästä suunnasta läpi, mutta tällöin läpäisyä ei lasketa suoritukseksi. Pelaajan pallo voi myös kimpoata muiden palloista ja läpäistä portin, jolloin portti lasketaan läpäistyksi, mutta pelaajaa ei hyvitetä bonuslyönnillä hänen seuraavalla lyöntivuorollaan.

Kiertotapin Kierto

Pelaajan läpäistyä kaikki portit järjestyksessä, on hänen edessään kiertotapin kiertäminen. Tapin voi kiertää haluamastaan suunnasta haluamaltaan etäisyydeltä, ja onnistuminen tässä suorituksessa on pelaajalle palkintona lisäbonuslyönti, jolla hän voi pyrkiä tulemaan päinvastaisessa järjestyksessä porteista läpi. Tappi voi olla myös väärässä paikassa (lyhyt tai pitkä), ja sen kiertäminen hyväksytään, kunhan pelaaja pyrkii kiertämään oikeaa tapinpistettä. Tappi on väärässä paikassa, jos se ei ole täysin vapaa ja pelaajan voi nähdä takakupista lähestyessään.

Porteista Palaaminen

Kun pelaaja on läpäissyt kaikki portit järjestyksessä, hänen tulee tulla päinvastaisessa järjestyksessä porteista läpi (viimeisestä portista alkaen), osua aloitustappiin ja tulla sitten uudestaan päinvastaisessa järjestyksessä läpi porteista. Jokainen onnistunut läpäisy portista ja tappiosuma antaa pelaajalle bonuslyönnin seuraavalle lyöntivuorolleen. Porteista palaamisen aikana pelaaja ei voi kiertää kiertotappia uudestaan. Jos pelaaja saa bonuslyönnin osuen porttiin, mutta pallo ei kulje portin läpi (kuten esim. portin takana käännetään suuntaa), niin pelaaja ei saa suorituksestaan bonuslyöntiä. Jos pelaaja ei saa portista palaamisen aikana bonuslyöntiä, ei hänen tarvitse enää yrittää osua aloitustappiin, vaan hän voi kääntyä takaisin kiertotapin kiertoon. Pelaaja, joka on suorittanut kaikki suoritukset ja onnistuu lopuksi palaamaan viimeisestä portista aloitustappiin, voittaa ottelun.

Muut Säännöt ja Huomioitavaa

Pelin Liikkuvuus

Pelaajilla on oikeus liikkua vapaasti koko pelikentällä pelin aikana. Pelaajat voivat valita mihin lyöntiasentoon menevät, ja voivat asettaa pallonsa parhaaksi katsomaansa paikkaan ennen lyöntiään, mikäli se on kohtuullista. Pelin kulkua ei saa kuitenkaan tahallisesti hidastaa.

Bonuslyönnit

Bonuslyönnit pitää käyttää samalla lyöntivuorolla, kun ne ansaitaan, ellei toisin sovita. Bonuslyöntejä voi käyttää mihin tahansa lyöntiin pelin aikana, paitsi aloitustappiin osumiseen.

Pelin Hidastaminen

Mikäli pelaajien mielestä peli etenee liian nopeasti, voidaan sääntöjä soveltaa niin, että pelissä on kahdesti niin monta porttia kuin pelaajia. Tällöin peli kestää pidempään ja tarjoaa pelaajille enemmän mahdollisuuksia strategiseen pelaamiseen.

Mahdolliset Lisäsäännöt

Pelaajien on mahdollista sopia lisäsäännöistä ennen pelin alkamista, mikäli kaikki pelaajat ovat niistä yksimielisiä.

Sääntöjen Selventäminen

Jos pelin aikana tulee tilanteita, joissa säännöt eivät ole selviä, tai pelaajat ovat erimielisiä niiden tulkinnasta, suositellaan keskustelua ja yhteisymmärryksen hakemista ennen kuin peliä jatketaan.

Pelin Päättyminen

Peli päättyy, kun ensimmäinen pelaaja on suorittanut kaikki vaaditut suoritukset ja palannut viimeisestä portista aloitustappiin. Tämä pelaaja on pelin voittaja.

Sääntöjen Rikkomisesta

Sääntöjen rikkomisesta seuraa seuraamuksena lyöntivuoron menetys tai lyönnin uusiminen, riippuen rikkeen vakavuudesta ja tahallisesta rikkeestä. Pelaajien tulee noudattaa sääntöjä ja pelata reilusti.

Muista, että kroketti on perinteinen ja monien pelaajien sääntöjen ja tapojen muunneltavissa oleva peli. Siksi pelaajien kesken kannattaa sopia ja selvittää mahdolliset epäselvyydet ja lisäsäännöt ennen pelin alkua. Hyvää peliä!

Kroketin lisäksi muita suosittuja pihapelejä ovat: 

Petankki

Mölkky