UNO Säännöt

Mitkä ovat viralliset UNO säännöt? Kuinka pelata UNO:a ja mitkä ovat pelin variaatiot?

uno korttipelin ohjeet

Uno, maailman pelatuin korttipeli, on viihdyttänyt ihmisiä vuosikymmenien ajan. Se on tarjonnut lukuisia jännittäviä pelihetkiä ja yhdistänyt perheenjäseniä pelaamaan ja viettämään laatuaikaa yhdessä. Uno-peliä pelataan eri puolilla maailmaa omilla säännöillään, ja vuosien varrella siihen on kehittynyt erilaisia versioita.

Pelin mielenkiintoa lisää erityinen korttipakka, jota tarvitaan pelin pelaamiseen. Ilman tätä ainutlaatuista korttipakkaa peli ei ole mahdollista. Korttipakassa on tavalliset numerot nollasta yhdeksään neljässä eri värissä. Lisäksi mukana on erikoiskortteja, jotka voivat tuoda hauskoja muutoksia peliin, kuten suunnan vaihdoksen tai pelaajan, joka oli voitolla, joutumisen nostamaan yhtäkkiä neljä ylimääräistä korttia. Tämän vuoksi Uno on äärimmäisen koukuttava ja innostava peli, joka houkuttelee pelaamaan kerta toisensa jälkeen.

Vaikka peliä on pelattu samojen sääntöjen mukaan jo useiden vuosien ajan, eivät kaikki välttämättä tiedä, miten peliä tulisi pelata oikeiden sääntöjen mukaisesti. Tällä sivustolla kerromme kaiken Uno-korttipelin pelaamisesta.

Sisällysluettelo

Miten UNO:a pelataan?

Alussa jokaisen pelaajan on nostettava yksi kortti pakasta. Jakajaksi tulee se, joka nostaa suurimman numeron kortista. Pelissä jaetaan ensin jokaiselle pelaajalle seitsemän pelikorttia, ja jäljelle jäävä korttipakka asetetaan pelipöydälle kuvapuoli alaspäin. Uno-peli alkaa siten, että jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja asettaa ensimmäisen kortin pöydälle.

Pöydällä olevan kortin päälle voi asettaa joko samanvärisen kortin, saman numeron omaavan kortin tai kortin, jossa on sama kuva. Pelaajalla on myös mahdollisuus käyttää jokerikorttia. Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia pöydällä, hänen on nostettava yksi kortti pakasta. Jos nostettu kortti sopii pöydällä olevaan korttiin, pelaaja voi halutessaan käyttää sitä tai odottaa seuraavaa vuoroaan. Kun pelaajalla on enää yksi kortti kädessään, hänen on muistettava huutaa “Uno”. Jos unohtaa huutaa “Uno”, pelaajan on nostettava kaksi korttia pakasta. Peli päättyy, kun joku pelaaja saa oman kätensä tyhjäksi, ja tämän jälkeen voittajan pisteet lasketaan.

Pelaa Unoa näin:

 • Jokainen pelaaja nostaa yhden kortin pakasta, ja jakaja on suurimman numeron nostanut pelaaja.
 • Jokaiselle pelaajalle jaetaan seitsemän pelikorttia.
 • Jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja yrittää asettaa sopivan kortin pelipöydälle.
 • Pöydälle asetetun kortin on oltava samaa väriä, samaa numeroa tai samaa kuvaa kuin edellinen kortti.
 • Kun pelaajalla on vain yksi kortti kädessään, hänen on huudettava “Uno”.
 • Ensimmäisenä kätensä tyhjäksi saava pelaaja voittaa kierroksen.
 • Häviäjien kortit lasketaan yhteen, ja voittaja saa pisteet niiden perusteella.
 • Ensimmäisenä 500 pistettä kerännyt pelaaja voittaa pelin.

Viralliset UNO Säännöt

Uno on korttipeli, joka sopii lähes kaikille, koska sen säännöt ovat erittäin helppoja oppia. Peliä on pelattu Suomessa jo vuosikymmeniä, ja sen säännöt eivät ole koskaan muuttuneet. Kuitenkin saatat olla pelannut Uno-peliä väärin, sillä kaikki pelaajat eivät välttämättä tiedä, että pelissä tulisi laskea pisteitä, eikä pelin voittaja olekaan se, joka ensimmäisenä pääsee eroon kaikista pelikorteistaan. Seuraavaksi selitämme, miten Uno-peliä oikeasti pelataan ja miten voittaja määritellään.

Unon säännöt selitettynä

Uno-ohjeiden mukaan ensimmäiseksi jokainen pelaaja ottaa yhden kortin pakasta. Pelin jakajaksi ryhtyy se pelaaja, joka nostaa korkeimman numeron kortista. Tässä vaiheessa erikoiskortit saavat arvokseen nollan. Jakaja jakaa seitsemän korttia jokaiselle pelaajalle, asettaa loput kortit pöydälle ja nostaa yhden kortin aloituskortiksi.

On tärkeää huomata, että aloituskortti ei voi olla erikoiskortti. Seuraavaksi peli etenee siten, että jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja aloittaa vuoronsa. Hänen on asetettava pöydälle kortti, joka on joko samaa väriä, samaa numeroa tai samalla kuvalla kuin kortti, joka jo on pöydällä. Mustat jokerikortit käyvät myös tässä vaiheessa.

Uno-peli jatkuu normaalisti, kunnes jollakin pelaajalla on enää yksi kortti kädessään. Tällöin pelaajan on muistettava huutaa sana “Uno”. Jos unohtaa huutaa, pelaajan on nostettava kaksi korttia lisää, mikäli joku toinen pelaajista huomauttaa asiasta. Kierros päättyy siihen, kun joku pelaaja saa ensimmäisenä kätensä tyhjäksi, ja tämä pelaaja voittaa kyseisen kierroksen.

Miten voittaa Uno-pelin?

Kun pelikierros päättyy ja voittaja on selvillä, häviäjien kortit lasketaan yhteen. Häviäjien korttien yhteissumma määrittää voittajan saamat pisteet kyseiseltä pelikierrokselta. Ensimmäisenä 500 pistettä saavuttanut pelaaja voittaa koko pelin.

Uno on äärimmäisen jännittävä korttipeli, sillä peli voi venyä usean kierroksen mittaiseksi, ja jokainen kierros voi vaihdella pituudeltaan. Toisinaan pelissä voi olla vain vähän kierroksia, jos joku pelaaja onnistuu voittamaan kierroksen ajoissa, kun muilla pelaajilla on vielä paljon kortteja jäljellä. Lisäksi pelin erikoiskortit tuovat mukaan jännittäviä käänteitä, ja jännitys säilyy läpi koko pelin.

Erikoiskorttien käyttö

Uno-korttipelin jännittävyys ja yllätyksellisyys ovat suurelta osin peräisin erilaisista erikoiskorteista, jotka voivat muuttaa pelin kulkua yllättäen.

Nosta 2” -erikoiskortin voi pelata, kun se sopii joko arvoltaan tai väriltään pelissä olevaan korttiin. Pelaaja voi halutessaan pelata useita “Nosta 2” -kortteja kerrallaan. Kun kortti asetetaan pöydälle, seuraavan pelaajan on nostettava kaksi korttia pakasta käsikorteikseen. Sen jälkeen peli jatkuu seuraavalla pelaajalla. Poikkeuksena tilanteet, joissa seuraavalla pelaajalla on myös “Nosta 2” -kortti. Silloin hän voi asettaa sen päällimmäiseksi pinossa ja välttyä korttien nostolta. Sen sijaan seuraava pelaaja joutuu nostamaan neljä korttia. Tätä ketjutusta voidaan jatkaa, kunnes kukaan pelaajista ei enää omista “Nosta 2” -kortteja.

Suunnanvaihto“-kortin voi pelata samoin kuin “Nosta 2” -kortin, kunhan se sopii joko arvoltaan tai väriltään pelissä olevaan korttiin. Tämä kortti muuttaa pelisuunnan päinvastaiseksi, ja pelaaja voi pelata useampia “Suunnanvaihto”-kortteja kerralla. Jos pelaaja käyttää parillisen määrän “Suunnanvaihto”-kortteja, pelisuunta ei muutu, mutta parittomalla määrällä se kääntyy. “Ohitus”-kortilla pelaaja voi ohittaa seuraavan pelaajan vuoron. Jos pelaaja pelaa useita “Ohitus”-kortteja kerrallaan, hän voi ohittaa niin monta pelaajaa kuin kortteja on pelattu.

Villi“-korttia voi pelata millä tahansa värillä ja minkä tahansa kortin päälle. Pelaaja voi päättää seuraavan pelaajan pelattavaksi olevan värin. Vaikka pelaaja voi pelata useita “Villi”-kortteja kerralla, hän voi määrätä vain yhden värin kerrallaan. Muita kortteja ei voi pelata samanaikaisesti.

Villi + Nosta 4“-korttia voi pelata vain silloin, kun muita vaihtoehtoja ei ole. Tällöin seuraavan pelaajan on nostettava neljä korttia pakasta ja kortin esittänyt pelaaja voi määrätä, millä värillä peliä jatketaan. Vaikka pelaaja voi pelata useita “Villi + Nosta 4”-kortteja kerralla, hän voi määrätä värimuutoksen vain yhdelle kortille. Mikäli seuraavalla pelaajalla on myös “Villi + Nosta 4”-kortti, hän voi pelata sen, jolloin vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle, joka joutuu nostamaan kahdeksan korttia. Jos pelaaja epäilee huijausta, jossa toisella pelaajalla olisi ollut käytettävissään muita kortteja kuin “Villi + Nosta 4”-kortti, epäilijän on paljastettava korttinsa. Mikäli epäilys osoittautuu oikeaksi, hän joutuu nostamaan neljä korttia. Jos epäilys on perusteeton, syyttäjä nostaa kuusi korttia ja menettää lisäksi vuoronsa.

uno erikoiskortit

Uno Flip säännöt

Uno Flip on ollut markkinoilla vasta muutaman vuoden ajan, mutta monet intohimoiset Uno-fanit väittävät, että se voi olla jopa koukuttavampi kuin perinteinen Uno, joka on kaikille tuttu. Tämä on suuri lupaus, mutta on kiistatonta, että Uno Flip tarjoaa erittäin hauskan pelikokemuksen, joka sopii monenlaisille pelaajille. Pelin säännöt ovat yhtä helposti opittavissa kuin perinteisen Unon säännöt, mikä on erityisen positiivista monimutkaisten pelien maailmassa. Uno Flip on suositeltu seitsemän vuoden ikäisille ja vanhemmille, ja sen säännöt ovat helppo omaksua jopa eskarilaisille.

Uno Flip erottuu peruspelistä erilaisten korttiensa ansiosta. Korteilla on kaksi puolta: vaalea ja tumma. Nämä kääntävät pelin luonteen, vaikka säännöt muuten pysyvätkin samankaltaisina. Vaaleat kortit, joissa on valkoinen reuna, ovat samat kuin tavallisessa Unossa. Kun jaat kortit pelaajille tavalliseen tapaan, varmista, että kaikki kortit ovat samalla puolella ylöspäin, eli tumma puoli on alaspäin jokaista pelaajaa kohti. Peli alkaa vaalealta puolelta aivan kuten perinteinen Uno-peli.

Peli muuttuu haastavammaksi ja kiehtovammaksi Flip-korttien ansiosta. Kun joku pelaajista päättää pelata Flip-kortin, joita on pelissä kahdeksan, kaikkien on käännettävä korttinsa tumman puolen pelattavaksi ja jatkettava peliä siitä eteenpäin. Tämän jälkeen peli jatkuu tumman puolen korteilla, kunnes joku pelaajista käyttää omaa Flip-korttiaan ja kortit kääntyvät jälleen. Pelin jännitys piilee siis sen ennalta arvaamattomuudessa. Juuri kun luulee olevansa voitossa hyvissä ajoin, joku voi käyttää Flip-korttia ja muuttaa tilanteen yllättäen. Siksi voittotuuletuksen aika ei ole ennen kuin peli on oikeasti päättynyt!

uno flip peli

Uno Junior säännöt

Uno Junior on suunniteltu erityisesti perheen pienimmille, jotta koko perhe voi nauttia Uno-pelistä yhdessä. Tämä peli ei kuulu niihin lastenpeleihin, joissa aikuiset tylsistyvät pelatessaan ja vilkuilevat kelloa. Uno Juniorissa on yksinkertaistettu joitakin sääntöjä, mutta pelin koukuttavuus säilyy ennallaan.

Uno Juniorissa pelikortit on kuvitettu värikkäillä eläinhahmoilla, mikä auttaa lapsia tunnistamaan kortit ja tekee pelistä hauskempaa. Pelin tavoite on sama kuin perinteisessä Unossa: päästä eroon kaikista korteista. Pelissä on kolme eri vaikeustasoa, joita voi sovittaa pelaajien iän ja taitojen mukaan.

Ainoa suurempi muutos Uno Juniorissa on, että siitä on poistettu joitakin kortteja, jotka voivat olla lapsille haastavia hahmottaa, kuten “Nosta 4” -jokerikortit. Korttien numerot on korvattu eläimillä, ja pelaajat yhdistävät kortteja yhdistämällä saman eläimen. Värit ovat edelleen merkittävässä roolissa pelissä, joten korttien yhdistäminen voi tapahtua myös värien perusteella.

uno junior peli

Uno säännöt kaksinpelissä

Unoa voi mainiosti pelata myös kahdestaan, ja tämä luo omanlaisensa tunnelman, joten kaksinpeli voi tarjota mukavaa vaihtelua. Kaksinpelissä noudatetaan Unon perussääntöjä kuten normaalissakin pelissä. Ainoa poikkeus on Suunnanvaihto-kortti, joka toimii kaksinpelissä samoin kuin Ohitus-kortti.

Sääntöjen tarkka noudattaminen on erityisen tärkeää, kun pelissä on vain kaksi pelaajaa, koska ulkopuolinen valvonta puuttuu. Pelaajista vanhempi sekoittaa korttipakan ja jakaa kortit, kun taas nuorempi aloittaa pelin pelaamalla haluamansa kortin käsikorteistaan.

Jos pelaajia olisi enemmän, vuoro kiertäisi myötäpäivään nuorimmasta pelaajasta alkaen. Mutta kun pelaajia on vain kaksi, vuoro vaihtelee näiden kahden pelaajan välillä.

Jos pelin seuraajia haluaa liittyä mukaan kesken pelin, se on sallittua vanhimman pelaajan suostumuksella. Uusi pelaaja nostaa tällöin yhdeksän korttia ja asettuu sen jälkeen pelaamaan haluamaansa paikkaan. On tärkeää huomata, että seuraajat eivät saa antaa neuvoja kummallekaan pelaajalle, sillä pelissä on tarkoitus pelata omien taitojensa ja strategiansa mukaan.

Uno Extreme säännöt

Uno Extremessä noudatetaan perussääntöjä, jotka ovat samat kuin klassisessa Unossa. Lisäksi pelissä on kuitenkin joitakin erikoispiirteitä, kuten automaattinen kortinjakaja ja Uno Extreme -kortti.

Uno Extreme -kortin ollessa pelissä, sen pelaaja saa ensin valita kortille värin ja sitten valita kenet tahansa peliseurasta aktivoimaan kortinjakajan. Yleensä on järkevää valita kortinjakajaksi pelaaja, jolla on vähiten kortteja ja joka on lähimpänä voittoa. Kortinjakajan toiminta on täysin sattumanvaraista. Hän voi antaa suuren määrän kortteja pelaajalle, joka painaa nappia, ja tämä pelaaja joutuu yrittämään päästä niistä eroon. Toisaalta on myös mahdollista, että kortinjakaja ei anna yhtään korttia, ja peli jatkuu aivan kuten ennenkin.

UNO uusien korttien säännöt

Uno-perheeseen on saapunut uusi jäsen, nimeltään Uno Dos, ja se seuraa klassisen pelin perinteitä, mutta tuo mukanaan oman hauskan käänteen. Pelin tavoite on molemmissa peleissä sama: pyritään ensimmäisenä pääsemään eroon kaikista korteistaan. Kortteja voi pelata omalla vuorollaan yhdistämällä ne joko numeron tai värin perusteella pöydällä oleviin kuvapuoli ylöspäin oleviin kortteihin. Jos pelaaja onnistuu yhdistämään sekä numeron että värin oikein, hän saattaa joutua nostamaan kortteja peliseuralaiselle. Pelissä on mukana Dos-villikortti, joka voi korvata minkä tahansa värin, ja #-villikortti, joka puolestaan voi korvata minkä tahansa numeron.

Uno Dosin erityisyys piilee siinä, että kun Unossa huudetaan “uno” yhden kortin ollessa jäljellä, Dosissa huudetaan “dos”, kun jäljellä on kaksi korttia. Jos tämä unohtuu pelin innostuksessa, voitto voi lipsahtaa kauemmaksi, sillä unohtaja joutuu nostamaan lisää kortteja.

UNO säännöt ovat myös muokattavissa

Unon säännöt ovat selkeät ja toimivat, mutta pelaajilla on mahdollisuus yhdessä sopia sääntöjen muokkaamisesta vaihtelun vuoksi. Uno-kortit tarjoavat monipuolisuutta, joten peliä voi muunnella monin eri tavoin, ja vain mielikuvitus asettaa rajat. Pelaajat voivat muokata joko yhtä sääntöä tai koko pelin rakennetta haluamallaan tavalla.

Esimerkiksi voidaan kokeilla rajoittamatonta nostoa, jossa pelaajat voivat nostaa kortteja pakasta niin kauan, kunnes he saavat sopivan kortin tai eivät halua nostaa enää lisää. Toisaalta, valitsemalla niin sanotun kertautuvan vaikutuksen, kaikkien erikoiskorttien vaikutus voi tuplaantua; esimerkiksi “+2” -kortti tarkoittaisi nyt “+4” -korttia. Vaihtelua peliin voi tuoda myös pelaamalla Unoa joukkueittain. Tässä tilanteessa säännöt pysyvät samoina kuin yksilöpelin aikana, mutta päätökset tehdään joukkueiden kesken, ja voittojuhlat vietetään joukkueena saavutetun voiton kunniaksi.

UNO säännöt – Usein kysyttyä | UKK

UNO-pelissä on mahdollista pelata useampi kortti kerrallaan, jos näillä korteilla on sama numero tai kuva. Esimerkiksi, jos pelaajalla on kädessään useita erivärisiä 9-kortteja, hän voi asettaa ne kaikki kerrallaan pelipöydälle. Tätä sääntöä voidaan myös soveltaa täysin samanlaisiin kortteihin, jos niin halutaan.

Unoa ei saa lopettaa erikoiskortilla. Pelissä voi lopettaa vuoronsa toimintakorttiin, mutta normaalisti pelattaessa saa pelata vain yhden kortin vuorollaan. Erikoiskortit, kuten Nosta 2 tai Nosta 4, ovat kortteja, joilla aiheutetaan toimintaa pelissä, mutta ne eivät ole sallittuja pelin päättämiseen. Pelin tavoite on päästä eroon kaikista korteistaan pelaamalla ne sopivasti pelipöydällä oleviin kortteihin saman numeron tai värin mukaan.

Ei, UNO-huutoa ei tarvitse tehdä, kun pelaajalla on kaksi korttia kädessään. UNO-huuto tehdään vasta, kun pelaajalla on jäljellä vain yksi kortti kädessään UNO-pelissä.

Kyllä, UNOa voi pelata kahdestaan. Peli noudattaa perussääntöjä, mutta on muutama erikoistilanne, joita kannattaa huomioida:

 1. Suunnanvaihto-kortti toimii kahden pelaajan pelissä kuten Ohitus-kortti. Suunnanvaihto ei muuta vuoron kulkua, sillä pelissä on vain kaksi pelaajaa.

 2. Voit pelata Uno Extreme -kortin, jos niitä on pelissä mukana, ja sen vaikutus koskee aina toista pelaajaa.

 3. Korttien nostaminen sääntöjen mukaan voi olla haastavaa, kun on vain kaksi pelaajaa. Siksi sääntöjen noudattaminen on erityisen tärkeää, ja peli voi olla nopeatempoista ja strategista kaksinpelinä.

Jos unohtaa sanoa “UNO” ajoissa, kun kädessä on enää yksi kortti jäljellä, ja toinen pelaaja huomauttaa siitä ennen seuraavan pelaajan vuoroa, unohtaja joutuu nostamaan kaksi korttia rangaistukseksi. Tämä on yksi UNO-pelin säännöistä, ja unohtamisen seuraamuksena pelaaja saa kaksi korttia lisää käteensä.

On siis tärkeää muistaa huutaa “UNO” ajoissa, kun olet vain yhden kortin päässä voitosta, ja olla valppaana muiden pelaajien unohtamisen varalta.