Biljardi - Säännöt

Mitkä ovat viralliset biljardi säännöt? Kuinka biljardia pelataan?

biljardi peli

Biljardi on taitolaji, jota pelataan erityisellä biljardipöydällä. Pöydällä on usein vihreä kangasverhoilu, joka tunnetaan biljardiliinana, ja sen päällä on reikiä tai taskuja. Biljardissa pelaajat käyttävät erityisiä mailoja, joita kutsutaan biljardikepeiksi, ja pyrkivät lyömään biljardipalloja pöydällä tiettyjen sääntöjen mukaisesti.

Peli on monille ihmisille suosittu harrastus ja vapaa-ajan aktiviteetti ympäri maailmaa. Suosio voi vaihdella alueittain ja kulttuureittain, mutta monet ihmiset nauttivat pelaamisesta baareissa, biljardisaleissa, pelihalleissa, ja jopa omassa kodissaan. Biljardi on myös kilpailullinen urheilulaji, jota harrastetaan ammattimaisesti monissa maissa, ja siinä on omat maailmanmestaruuskilpailunsa.

Sisällysluettelo

Viralliset Biljardi Säännöt

Biljardi voidaan pelata monissa eri muodoissa ja variaatioissa, joista yleisimpiä ovat:

 1. 8-pallon biljardi: Tässä pelimuodossa pelaajien tavoitteena on potkaista 15 numeroiden ja yhden valkoisen pallon joukosta 8-palloa taskuihin, noudattaen tiettyjä sääntöjä siitä, minkä tyyppisiä palloja tulee lyödä ja missä järjestyksessä.

 2. 9-pallon biljardi: Pelaajien tavoitteena on potkaista 9-palloa taskuihin ja voittaa peli lyömällä sen ensimmäisenä.

 3. Snooker: Tämä on monimutkaisempi biljardimuoto, jossa on suuri määrä palloja ja erityisiä sääntöjä. Snookerissa pelaajien on pyrittävä lyömään tiettyjä värejä vuorotellen punaisten pallojen kanssa ja keräämään pisteitä.

Biljardi vaatii pelaajilta tarkkuutta, taitoa ja strategista ajattelua. Se voi olla rento harrastus tai kilpailullinen urheilu, ja se on suosittu monissa maissa ympäri maailmaa.

8-pallo 

8-pallo peli käynnissä

8-pallo on yksi biljardin suosituimmista muodoista, ja se houkuttelee pelaajia ympäri maailmaa sen haastavan ja jännittävän pelikokemuksen vuoksi. Pelaajien taito ja taktiset valinnat tekevät pelistä mielenkiintoisen ja vaihtelevan joka kerta, kun se pelataan. 8-pallon suosio biljardiyhteisössä ja vapaa-ajanharrastajien keskuudessa ovat tehneet siitä klassisen ja ikonisen pelin, jota monet nauttivat pelaamisesta baareissa, biljardisaleissa ja kodeissaan.

Pelaajamäärä:

8-pallon biljardia voi pelata kahden pelaajan tai kahden joukkueen välillä. Jos pelaajia on kaksi, he pelaavat toisiaan vastaan, ja jos joukkueita on kaksi, kukin joukkue voi sisältää yhden tai useamman pelaajan.

Pallon asettelu:

Pelissä käytetään 15 numeroitua palloa (numerot 1-15) ja yhtä valkoista palloa. Pallojen asettelu pöydällä on seuraava:

 • 8-pallo keskellä pöytää.
 • Kaksi riviä, joissa on seitsemän palloa kummassakin, järjestetty niin, että 8-pallon edessä olevat pallo-ryhmät ovat erilaisia (esimerkiksi yksi rivi voi olla kokonaan tasa-arvoisia ja toinen rivi voi sisältää sekä tasa-arvoisia että viistosti numeroituja palloja).

Tavoite:

Pelaajien tavoitteena on lyödä 8-pallo taskuun ja voittaa peli. Voittaja on se, joka lyö 8-pallon voittavaan taskuun ja täyttää muut säännöt.

Vuorot:

Pelaajat tai joukkueet vuorottelevat lyöntejä valkoisella pallolla, ja pyrkivät lyömään omia pallojaan (tasa-arvoiset tai viistosti numeroitut) taskuihin. Pelaaja voi jatkaa lyöntivuoroaan niin kauan kuin hän lyö onnistuneesti omaa palloaan taskuun.

Säännöt:

 • Pelaajan on aina ensin lyötävä omiin palloihinsa.
 • Jos pelaaja lyö vahingossa vastustajan palloa ensin, seurauksena on vastustajan vuoro. Jos pelaaja lyö omia pallojaan ensin ja sitten lyö vastustajan pallon taskuun, seurauksena on edelleen oma vuoro.
 • Pelin aikana pelaaja voi ilmoittaa, minkä värisen pallon hän aikoo lyödä (esimerkiksi “lyön numero 3”).
 • Kun pelaaja on lyönyt kaikki omat pallonsa taskuihin, hän voi yrittää lyödä 8-pallon voittavaan taskuun voittaakseen pelin. Jos pelaaja lyö 8-pallon väärään taskuun tai tekee virheen, häviää hän pelin, ja vastustajalla on mahdollisuus voittaa lyömällä 8-pallo voittavaan taskuun.
 • Jos pelaaja lyö 8-pallon pois pöydältä tai tekee virheen, vastustaja voi sijoittaa valkoisen pallon pöydälle mistä tahansa.

Nämä ovat perussäännöt 8-pallon biljardille, mutta on myös monia muita paikallisia tai erikoissääntöjä, jotka voivat vaihdella pelipaikan ja pelaajien välillä. On tärkeää sopia säännöistä ennen pelin aloittamista varmistaakseen, että kaikki pelaajat ovat samalla sivulla sääntöjen suhteen.

9-pallo

9-pallo peli käynnissä

9-pallon biljardi on toinen suosittu biljardimuoto, joka eroaa 8-pallosta sääntöjensä ja pelitavan osalta. Tässä ovat perusohjeet 9-pallon biljardin säännöistä:

Pelaajamäärä:

9-pallon biljardia voi pelata kahden pelaajan tai kahden joukkueen välillä. Jos pelaajia on kaksi, he pelaavat toisiaan vastaan, ja jos joukkueita on kaksi, kukin joukkue voi sisältää yhden tai useamman pelaajan.

Pallon asettelu:

Pelissä käytetään yhdeksää numeroitua palloa (numerot 1-9) ja yhtä valkoista palloa. Pallojen asettelu pöydällä on seuraava:

 • Yhdeksän palloa asetetaan pöydän keskelle tiiviiseen kolmioon, ja numero 1 (etupallo) on etummaisena kolmiossa.
 • Valkea pallo sijoitetaan johonkin pöydän aloituskohtaan.

Tavoite:

Pelaajien tavoitteena on lyödä numero 9 (pelin nimikkopallo) taskuun ja voittaa peli. Voittaja on se, joka lyö 9-pallon voittavaan taskuun ja täyttää muut säännöt.

Vuorot:

Pelaajat tai joukkueet vuorottelevat lyöntejä valkoisella pallolla, ja pyrkivät lyömään numeroituja palloja taskuihin. Ensimmäinen pelaaja, joka lyö 9-pallon voittavaan taskuun, voittaa pelin.

Säännöt:

 • Ensimmäinen pelaaja, joka lyö minkä tahansa numeroitujen pallojen (1-8) taskuun, jatkaa vuoroaan ja pyrkii seuraavaksi lyömään numero 9 taskuun voittaakseen pelin.
 • Jos pelaaja lyö väärän numeroidun pallon taskuun tai tekee virheen, vuoro siirtyy vastustajalle.
 • Jos pelaaja lyö 9-pallon pois pöydältä ennen kuin kaikki muut numeroidut pallot on lyöty, se palautetaan pöydän keskelle aloituskohtaan, ja pelaaja jatkaa vuoroaan.
 • Jos pelaaja lyö 9-pallon voittavaan taskuun oikeassa järjestyksessä, hän voittaa pelin välittömästi.

Tässä ovat 9-pallon biljardin perussäännöt, mutta on myös useita paikallisia tai erikoissääntöjä, jotka voivat vaihdella pelauspaikan ja pelaajien välillä. On ensiarvoisen tärkeää neuvotella säännöistä ennen pelin alkua varmistaakseen, että kaikki pelaajat ymmärtävät ja noudattavat samaisia sääntöjä.

Snooker

Snooker on huippusuosittu sisäpeli, joka yhdistää tarkkuuden, taituruuden ja strategisen ajattelun. Tämä hienostunut biljardin muoto tarjoaa pelaajille monipuolisen ja haastavan pelikokemuksen.

Snookerissa peliä pelataan pitkässä ja kapeassa biljardipöydässä, joka on verhoiltu vihreällä liinalla. Peliin kuuluu 21 palloa, joista 15 on punaisia, ja niiden lisäksi on 6 eri väristä palloa: keltainen, vihreä, ruskea, sininen, vaaleanpunainen ja musta.

Pelaajien tavoitteena on vuorotellen lyödä punaisia palloja ja väripalloja taskuihin. Pelaajan on aina lyötävä punainen pallo ennen kuin hän voi yrittää värin lyömistä. Jokaisesta lyönnistä saa pisteitä, ja pelin voittaa se, joka saa eniten pisteitä tietyn ajan tai tietyn pelin osuuden aikana.

Snooker on erityisen suosittu Iso-Britanniassa ja monissa muissa maissa ympäri maailmaa, ja sillä on oma ammattilaiskiertueensa, joka sisältää suuria turnauksia, kuten Snookerin maailmanmestaruuden. Peli vaatii pelaajilta huippuluokan taitoa, keskittymistä ja taktista älykkyyttä, mikä tekee siitä jännittävän ja arvostetun lajin biljardin harrastajien keskuudessa.

Lue viralliset Snooker säännöt

Mikä on Biljardi liitu? 

Miksi pelaajat käyttävät liitua ja miten liitu auttaa Biljardissa?

Biljardi liitu, usein vain “liitu”, on erityinen liitukappale, jota käytetään biljardipöydällä biljardipallon pinnan parantamiseen ja paremman otteen saavuttamiseen lyönnissä. Liitua hierotaan biljardikepin lyöntipäähän ja se muodostaa ohuen ja tasaisen kerroksen kepin päähän.

Biljardiliitu on yleensä sinistä tai vihreää, ja sen tarkoituksena on vähentää kitkaa ja lisätä pallon liikkuvuutta pöydällä. Liitu auttaa pelaajia pitämään paremman otteen biljardikepistä ja estää liukastumisen liu’ussa lyönnin aikana. Tämä auttaa pelaajia hallitsemaan pallon liikeratoja ja parantaa tarkkuutta.

Liitu kulutetaan nopeasti pelin aikana, ja pelaajat voivat lisätä sitä tarpeen mukaan lyöntien väleissä. Biljardiliitua käytetään erityisesti snookerin, biljardin ja muita biljardimuotoja pelattaessa. Liitu on siis tärkeä osa biljardipelaajien varusteita, ja sillä on merkittävä vaikutus pelin suoritukseen ja taituruuteen.

Biljardi strategiat

Biljardi on monimutkainen ja taitoa vaativa peli, joka vaatii pelaajilta hyvää strategista ajattelua. Alla on joitakin yleisiä biljardiin liittyviä strategioita ja vinkkejä:

 1. Pallon sijainnin arviointi: Ennen jokaista lyöntiä, arvioi tarkasti jokaisen pallon sijainti pöydällä. Mieti, mihin haluat jättää valkoisen pallon seuraavaa lyöntiä varten ja mitkä pallot voivat aiheuttaa ongelmia.

 2. Aloituslyönti: Aloituslyönti on tärkeä osa biljardia. Yritä rikkoa pallot niin, että saat hyvän aloituksen ja mahdollisuuden päästä mukaan peliin. Useimmat pelaajat yrittävät aloituslyönnissä saada palloja taskuihin ja samalla jättää valkoisen pallon hyvään asemaan seuraavaa lyöntiä varten.

 3. Pallon kiinnitys (engl. Position Play): Biljardissa on tärkeää miettiä etukäteen, mihin pallot pitää sijoittaa seuraavia lyöntejä varten. Käytä pallon kiinnitystä ja valmistele hyviä mahdollisuuksia seuraavia lyöntejä varten.

 4. Lyönnin voima ja kulma: Hallitse lyönnin voimaa ja kulmaa tarkasti. Pelaajan on pystyttävä hallitsemaan valkoisen pallon liikettä ja varmistettava, että se pysyy aina hyvässä asemassa seuraavia lyöntejä varten.

 5. Väripallojen lyöminen: Väripallojen lyöminen oikeassa järjestyksessä ja hyvällä asemalla on keskeinen osa biljardin strategiaa. Yritä potkaista väripallot taskuihin siten, että saat niistä mahdollisimman paljon pisteitä.

 6. Puolustus ja taktiikka: Biljardissa voi myös käyttää puolustustaktiikoita. Voit esimerkiksi yrittää jättää valkoisen pallon vaikeaan paikkaan vastustajalle tai peittää vastustajan mahdollisuudet lyödä tietyt pallot.

 7. Vastustajan pelistrategian tunteminen: Ymmärtämällä vastustajan vahvuudet ja heikkoudet voit suunnitella omaa peliäsi paremmin. Seuraa vastustajan lyöntejä ja reagoi niiden perusteella.

 8. Keskittyminen ja itseluottamus: Biljardissa keskittyminen ja itseluottamus ovat avainasemassa. Pidä mielesi kirkkaana ja ole varma lyönneistäsi. Stressi ja hermostuneisuus voivat vaikuttaa negatiivisesti suoritukseesi.

 9. Harjoittelu: Kuten kaikissa taitolajeissa, biljardissa säännöllinen harjoittelu on avainasemassa. Harjoittelemalla kehität taitojasi ja tunnet paremmin pöydän ja pallojen liikkeet.

 10. Pelikokemuksen kerääminen: Mitä enemmän pelaat, sitä enemmän kokemusta saat erilaisista tilanteista ja strategioista. Pelaa eri vastustajia vastaan ja opit uusia tapoja lähestyä peliä.

Biljardi on monimutkainen peli, ja voittava strategia voi vaihdella tilanteesta toiseen. Hyvä pelaaja osaa sopeutua eri tilanteisiin ja käyttää monipuolisia strategioita voittaakseen.

Biljardi historia

Biljardi on vanha ja rikas historia, ja sen juuret voidaan jäljittää moniin eri biljardin muotoihin, jotka ovat kehittyneet ajan myötä. Tässä on lyhyt katsaus biljardin historiaan:

 1. Alkuperäiset juuret: Biljardin juuret ovat vaikeasti jäljitettävissä, mutta se alkoi todennäköisesti Euroopassa 1400-luvun alkupuolella. Aikaiset muodot pelistä olivat karkeampia kuin nykypäivän biljardi, ja ne pelattiin avoimessa tilassa nurmikolla. Pelissä käytettiin puisia keppejä, jotka lyötiin pallojen läpi.

 2. Biljardin kehittyminen: Biljardi kehittyi vuosisatojen varrella moniin eri muotoihin, ja siihen lisättiin sääntöjä ja monimutkaisuutta. Yksi varhainen kehitysaskel oli “pallot taskuihin” -muoto, jossa pelissä käytettiin taskuja, joihin palloja yritettiin lyödä.

 3. Kuninkaallinen suosio: Biljardi sai suosiota erityisesti Euroopan kuninkaallisten ja aristokratian keskuudessa 1600-luvulta alkaen. Peliin lisättiin monimutkaisia sääntöjä ja hienoja biljardipöytiä.

 4. Moderni biljardi: Nykyaikainen biljardi muotoutui 1800-luvulla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Vuonna 1826 nimettiin ensimmäinen kirjallinen sääntökirja, ja biljardi sai nykyiset sääntönsä ja rakenteensa.

 5. Amerikkalainen biljardi: Amerikassa biljardi kehittyi omaan suuntaansa. 1800-luvun lopulla Yhdysvalloissa kehitettiin erilaisia biljardin muotoja, kuten 8-pallon ja 9-pallon biljardi.

 6. Kansainvälinen leviäminen: Biljardi levisi laajasti maailmanlaajuiseksi harrastukseksi 1800- ja 1900-luvuilla. Biljardi tuli suosituksi myös Aasiassa, ja se on nyt suosittu harrastus ja kilpailulaji ympäri maailmaa.

 7. Kilpailullinen biljardi: Biljardista tuli kilpailullinen urheilulaji, ja siihen perustettiin ammattimaisia kilpailusarjoja. Tunnettuja biljardipelaajia ovat esimerkiksi Willie Mosconi, Efren Reyes ja Ronnie O’Sullivan.

Biljardi on siis kehittynyt pitkän historiansa aikana monista erilaisista muodoista nykyaikaiseksi peliksi, joka tunnetaan ja pelataan laajasti ympäri maailmaa. Se on sekä harrastus että kilpailullinen urheilulaji, joka vaatii pelaajilta taitoa, tarkkuutta ja strategista ajattelua.

Maailman parhaat biljardin pelaajat

Maailman parhaita biljardin pelaajia eri aikakausilta ja eri biljardimuodoista:

 1. Willie Mosconi: Hän oli yksi biljardin suurimmista legendista, erityisesti straight poolin pelaajana. Mosconi voitti 15 maailmanmestaruutta ja tunnetaan erityisesti pitkästä “run of 526” -sarjastaan straight poolissa, joka on edelleen ennätys.

 2. Efren Reyes: Hän on filippiiniläinen biljardilegenda ja tunnetaan yhtenä maailman parhaista pelaajista monissa biljardimuodoissa, erityisesti 9-pallon ja 8-pallon biljardissa. Hän on voittanut lukuisia maailmanmestaruusturnauksia ja on monien mielestä kaikkien aikojen paras pelaaja.

 3. Ronnie O’Sullivan: Hän on yksi snookerin kaikkien aikojen suurista pelaajista. O’Sullivanilla on useita maailmanmestaruustitteliä ja hän on tunnettu nopeasta ja taitavasta pelistään. Hän on myös usein kutsuttu “Rocket” hänen nopean pelityylinsä vuoksi.

 4. Jeanette Lee: Hän on yksi naisbiljardin tunnetuimmista pelaajista. Lee on menestynyt niin 9-pallon kuin 10-pallonkin parissa ja on ollut pitkään yksi lajinsa huipuista. Hän on tunnettu lempinimellä “The Black Widow.”

 5. Shane Van Boening: Hän on yksi nykypäivän menestyneimmistä biljardinpelaajista. Van Boening on erityisen vahva 9-pallon biljardissa ja hänellä on useita maailmanmestaruustitteliä.

 6. Mark Selby: Hän on eräs huomattavimmista snookerpelaajista nykypäivänä. Selby on voittanut useita maailmanmestaruustitteliä ja on tunnettu puolustavasta pelityylistään ja taktisesta älykkyydestään.

On tärkeää huomata, että eri biljardimuodoilla, kuten snookerilla, 9-pallon biljardilla ja 8-pallon biljardilla, on omat huippupelaajansa, ja pelaajien taito voi vaihdella näiden pelimuotojen välillä. Biljardi on laji, joka vaatii paljon harjoittelua ja taitoa, ja maailman parhaat pelaajat ovat omistautuneet lajilleen pitkään saavuttaakseen huipputasonsa.

Ronnie O’Sullivan

Ronnie O’Sullivan on englantilainen snooker-pelaaja, joka tunnetaan yhtenä snookerin kaikkien aikojen suurista pelaajista. Hän on saanut lukuisia lempinimiä, kuten “The Rocket” nopean pelityylinsä vuoksi ja “The Essex Exocet” syntymäpaikkansa mukaan. O’Sullivanin ura on ollut erittäin menestyksekäs ja monipuolinen, ja hänellä on lukuisia ennätyksiä ja saavutuksia snookerissa.

Tässä on joitakin tärkeitä tietoja Ronnie O’Sullivanista:

 • Syntymä ja varhainen elämä: Ronnie O’Sullivan syntyi 5. joulukuuta 1975 Wordsleyssä, Länsi-Midlandsissa, Englannissa. Hänellä oli vaikea lapsuus ja haasteita perhe-elämässään, mutta hän osoitti poikkeuksellista lahjakkuutta snookerissa jo nuorena.

 • Ammattilaiseksi nouseminen: O’Sullivan nousi ammattilaiseksi vuonna 1992, ja hänestä tuli nopeasti yksi snookerin huippupelaajista. Hän voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa vuonna 2001 ja on voittanut sen useita kertoja uransa aikana.

 • Ennätykset: Ronnie O’Sullivanilla on useita snookerin ennätyksiä. Hän on tehnyt eniten maksimibreikkejä, eli 147 pistettä yhdellä kerrallaan (hänellä on yli 15 147:n breikkiä urallaan). Hän on myös voittanut useita mestariluokan turnauksia ja ranking-turnauksia.

 • Pelityyli: O’Sullivan tunnetaan nopeasta ja taitavasta pelityylistään. Hän on erinomainen pottipelaaja ja hänen taitonsa ovat vertaansa vailla. Hän on myös kuuluisa nopeista ratkaisuistaan pöydällä.

 • Henkilökohtainen elämä: Ronnie O’Sullivan on ollut avoin mielenterveysongelmistaan ja haasteistaan elämässään. Hän on kirjoittanut kirjoja, joissa hän avaa näitä aiheita ja jakaa kokemuksiaan.

 • Fanisuosio: Ronnie O’Sullivan on suosittu snooker-fanien keskuudessa ympäri maailmaa. Häntä ihaillaan hänen lahjakkuutensa ja taitonsa vuoksi, ja hänellä on vahva seuraajakunta.

Ronnie O’Sullivan on jättänyt pysyvän jäljen snookerin historiaan ja ansaitsee paikkansa kaikkien aikojen suurimpien pelaajien joukossa. Hänen lahjakkuutensa ja pelityylinsä ovat tehneet hänestä yhden snookerin ikonisimmista hahmoista.

Kurkista myös näiden pelien maailmaan:

Darts

Snooker

Biljardi