sulkapallo Säännöt

Mitkä ovat viralliset Sulkapallo säännöt? Kuinka sulkapalloa pelataan?

sulkapallomaila, kenttä ja sulkapallo

Sulkapallo on mailapeli, jota pelataan yleensä kahden tai neljän pelaajan kesken. Pelissä käytetään kevyitä mailoja ja pientä palloa, joka on varustettu höyhenillä tai muovilla. Tavoitteena on lyödä palloa verkon yli niin, että vastustaja ei pysty palauttamaan sitä takaisin omalle puolelleen.

Sulkapalloa pelataan usein sisätiloissa, ja pelin säännöt määräävät, että palloa saa lyödä vain kerran peräkkäin ennen kuin se menee verkon yli vastustajalle. Pisteitä saa, kun vastustaja ei pysty palauttamaan palloa sääntöjen mukaisesti, ja voittaja on se pelaaja tai joukkue, joka saavuttaa ensin sovitun pistemäärän.

Sulkapallo on nopea ja vaativa peli, joka vaatii hyvää liikkuvuutta, nopeutta ja tarkkuutta. Se on suosittu harrastus ja kilpailulaji ympäri maailmaa.

Katsotaan seuraavaksi Sulkapallo säännöt.

Sisällysluettelo

Viralliset Sulkapallo Säännöt

sulkapallo kentän mitat

3 X 21 pistelaskussa jokaisesta syötöstä tulee voittajalle piste, ja ottelun voittoon tarvitaan kaksi voitettua erää.

Kaksinpeli:

Pelaaja syöttää oikeasta ruudusta, kun hänellä on parillinen pistemäärä, ja vasemmasta ruudusta, kun pistemäärä on pariton. Pelaaja syöttää omasta parillisesta syöttöruudusta vastustajan parilliseen syöttöruutuun ja parittomasta vastustajan parittomaan syöttöruutuun. Edellisen erän voittaja aloittaa uuden erän. Ensimmäisenä 21 pistettä saanut voittaa erän. Mikäli tilanteeksi tulee 20-20, voittaa erän se, joka voittaa jatkossa kaksi peräkkäistä palloa (kahden pisteen ero vaaditaan). Mikäli tilanteeksi tulee 29-29, voittaa erän se, joka voittaa 30. pisteen.

Nelinpeli:

Nimetään parillinen ja pariton pelaaja. Pelaaja syöttää ruutua vaihtaen niin kauan kun saa pisteitä. Vain yksi syöttövuoro/puoli. Syöttöruututoiminta muuttuu seuraavasti: Ottelu A&B vastaan C&D. A&B voittavat arvonnan ja päättävät syöttää. Syötön aloittajaksi päätetään A ja ensimmäisen syötön vastaanottajaksi C.

Syöttöruudun määrää kaksinpelin tapaan se, onko parilla parillinen vai pariton määrä pisteitä. Pelaajat vaihtavat syöttöruutua vain, jos saavat omasta syötöstä pisteen. Kaikissa muissa tapauksissa pelaajat pysyvät paikoillaan niissä syöttöruuduissaan, joissa he olivat edellistä syöttöä annettaessa.

Muita sääntöjä:

Pelaajat arpovat aloittajan lyömällä pallon ylöspäin; pallon pudottua lattialle pallon nupin osoittama pelaaja saa valita aloittaako hän pelin vai valitseeko kenttäpuolen. Jos hän valitsee kentän puolen, aloittajan valitsee vastapuoli. Pallo saa osua verkkoon (myös syötössä), mutta maila tai vartalo ei. Pallo on sisällä, kun pallon nuppi osuu linjalle. Pallon tuomitsee oikeudenmukaisesti se, kenen puolelle pallo jää. Kiistanalaisissa tilanteissa aina pelataan LET eli uusitaan edellinen syöttö. LET huudetaan myös silloin, kun jokin peliä häiritsevä tekijä estää normaalin pelaamisen – esim. kun naapurikentältä lentää pallo omalle kentälle.

Syöttö:

Palloon on osuttava vyötärön alapuolella. Mailan lavan on oltava selkeästi mailaa pitelevää kättä alempana. Jalkojen on pysyttävä paikoillaan. Mailan liikkeen täytyy olla yhtäjaksoisesti etenevä. Syöttöä vastaanottava pelaaja ei saa liikkua ennen kuin syöttävä pelaaja on syöttänyt eikä muutoinkaan häiritä syöttäjää.

Ohjeita ja vinkkejä:

Syötä noin 20-70 cm päässä etusyöttörajasta. Taktiikka: juoksuta vastustajaa pituussuunnassa ja kulmasta kulmaan. Tekniikka: ote rennosti – kuin sanoisit päivää – vasaraote, ei paistinpannuote.

Sulkapallo historia

Sulkapallon historia juontaa juurensa muinaiseen Aasiaan ja Eurooppaan. Peliä on pelattu eri muodoissaan tuhansien vuosien ajan. Tässä on lyhyt yleiskatsaus sulkapallon historiaan:

  1. Alkuperä Aasiassa: Sulkapallon juuret voidaan jäljittää muinaiseen Intiaan ja Kiinaan, joissa peliä tunnettiin eri nimillä. Alun perin pelissä käytettiin puisia mailoja ja palloja, jotka oli tehty linnun sulista. Peli oli suosittu hovissa ja oli osa kuninkaallisia juhlia ja seremonioita.

  2. Eurooppaan tulo: Sulkapallo saapui Eurooppaan 1800-luvun alkupuolella, kun brittiläiset upseerit ja kauppiaat tutustuivat peliin Intiassa. He toivat pelin mukanaan Eurooppaan ja alkoivat pelata sitä erityisesti Englannissa.

  3. Säännöt ja järjestäytyminen: Sulkapallon sääntöjä alettiin kehittää 1800-luvun lopulla, ja vuonna 1873 perustettiin ensimmäinen sulkapalloseura Bathissa, Englannissa. Sulkapalloon lisättiin verkkopalloa muistuttava verkko, ja peli alkoi saada nykyaikaisia piirteitä.

  4. Kansainvälinen leviäminen: 1900-luvun alussa sulkapalloa alettiin pelata laajemmin eri puolilla maailmaa. Ensimmäiset kansainväliset kilpailut järjestettiin Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Sulkapalloon perustettiin myös kansainvälinen liitto (International Badminton Federation, nykyisin Badminton World Federation) vuonna 1934, mikä edisti pelin kansainvälistä leviämistä.

  5. Olympialaiset: Sulkapallo otettiin mukaan olympialaisiin ensimmäistä kertaa Barcelonan kesäolympialaisissa vuonna 1992. Siitä lähtien se on ollut osa olympiakilpailuja.

  6. Nykyaika: Nykyään sulkapallo on suosittu harrastus ja kilpailulaji ympäri maailmaa. Se on erityisen suosittu Aasiassa, erityisesti Kiinassa ja Indonesiassa. Ammattilaispelaajat kilpailevat useissa kansainvälisissä kilpailuissa, kuten All England-mestaruuskilpailuissa ja Sudirman Cupissa.

Sulkapallo on kehittynyt pitkän historian aikana, ja siitä on tullut nopea ja vaativa kilpailulaji, joka vaatii pelaajiltaan taitoa, nopeutta ja ketteryyttä. Se on myös suosittu harrastus, jota voi pelata perheen ja ystävien kanssa.

Ota selvää myös seuraavista peleistä:

Padel

Sulkapallo

Koripallo

Squash

Tennis