Skip bo säännöt

Mitkä ovat viralliset Skip Bo säännöt? Kuinka peliä pelataan?

skip bo peli

Suomen kielen lautapeli Skibbo on melko helppo oppia. Pelaajien tavoitteena on päästä eroon pelikorteistaan mahdollisimman nopeasti muodostamalla sarjoja tai pareja kortteja numeron mukaan. Jokaisella pelaajalla on oma pino, ja peli etenee korteista luettavien ohjeiden mukaisesti. Säännöt ovat suhteellisen yksinkertaiset, joten useimmat pelaajat oppivat pelin nopeasti ja voivat nauttia sen pelaamisesta.

Sisällysluettelo

Skip Bo Säännöt

Pelin tarkoituksena on voittaa vastustajat ja päästä ensimmäisenä eroon omista korteista nostopakassa. Skip-Bo -pelin säännöt ovat varsin yksinkertaiset. Se muistuttaa monia muita korttipelejä, kuten paskahousua tai tikkiä. Korttipelien opas auttaa sinua tutustumaan eri peleihin.

Pelin aloittaminen

Pelin aloittaminen on vaivatonta. Skip-Bo -säännöt määräävät, että jokaiselle pelaajalle jaetaan oma pino kortteja: kahdelle, kolmelle tai neljälle pelaajalle jaetaan 30 korttia. Viidelle tai kuudelle pelaajalle jaetaan vain 20 korttia. Aluksi jokainen pelaaja asettaa oman pinonsa kuvapuoli alaspäin pöydälle tai tasolle. Pelaajat kääntävät pakan päällimmäisen kortin näkyviin. Korttipakka sijoitetaan oikealle puolelle pelaajaa ja loput ylimääräiset kortit muodostavat pelin keskellä olevan nostopakan.

skip bo ohjeet

Pelin kulku

Tarkoituksena on pelata kortit omasta pakasta pois ja asettaa ne neljään keskellä olevaan pinoon vain, jos ne sopivat edellisen kortin päälle. Kortteja voi asettaa järjestyksessä yhdestä kahteentoista. Pinon on aina aloitettava numerosta yksi, ja kun numero 12 asetetaan päälle, pino tyhjenee ja poistetaan pelistä. Skip-Bo-kortit ovat “villejä” kortteja, jotka voi asettaa mihin tahansa pinon kohtaan. Niitä voi kuitenkin asettaa vain yhden kerrallaan peräkkäin.

Kun pinon kokoaminen on valmis, voidaan aloittaa uusi pino tilalle. Muista, että pinon maksimimäärä on neljä samanaikaisesti. Pelistä poistetut kortit sekoitetaan luodaksesi uuden nostopakan, jos vanha loppuu.

Pelin aloittaa pelaaja, joka istuu jakajan vasemmalla puolella, ja hän nostaa viisi korttia itselleen pakasta. Nämä kortit pidetään piilossa muilta pelaajilta. Tämän jälkeen pelaaja voi pelata kädessään olevan kortin tai kääntää kortin pakasta ja sijoittaa sen johonkin neljästä pinosta. Kortin on sovittava pöydälle. Alkutilanteessa kortin täytyy olla joko Skip-Bo tai numero yksi. Kortteja voi pelata niin monta kuin pöytään mahtuu niin, että ne noudattavat numerojärjestystä. Numeron yhden jälkeen voi asettaa kakkosen, sen jälkeen kolmosen ja niin edelleen.

Jos asetat kortin omasta pinostasi

Kun asetat kortin omasta pöytäpinostasi, voit asettaa myös seuraavan kortin tästä pinosta, mikäli se sopii pöytään. Jos kortti ei sovi, jätä se lyömättä. Pelistä tulisi päästä mahdollisimman nopeasti eroon kaikista pöytäpakan korteista, joten näitä kannattaa priorisoida, kun se on mahdollista.

Pelaamisen lopettaminen

Pelaajan vuoro päättyy, kun hän on asettanut kaikki haluamansa kortit pöydälle. Tämän jälkeen pelaajan tulee paljastaa yksi kortti. Hän voi luoda itselleen neljä eri pinoa oman pelipakansa viereen, mihin voi asettaa kortteja haluamassaan järjestyksessä. Pelaajan tulee siis luopua yhdestä kädessään olevasta kortista tai siirtää jotain pöydällä olevaa korttia, joka ei ole pelattavasta pakasta.

Entä jos mikään kortti ei sovi?

Jos sinulla ei ole sopivaa korttia pelattavaksi, aseta kädessäsi oleva kortti pöydälle tai siirrä jotain jo pöydällä olevaa korttia.

Entä jos pelaan kaikki korttini?

Jos saat pelattua kaikki viisi korttiasi vuorollasi, voit ottaa uudet viisi korttia ja jatkaa pelaamista, kunnes kätesi tai omat pinosi ovat tyhjät.

Pelin kulun esimerkki

Jos pelaajalla on esimerkiksi kädessään numero 1, hän voi aloittaa uuden kokoamispinon pelin keskelle. Tähän pinoon hän voi jatkaa korteilla kaksi tai Skip-Bo-kortilla. Sen jälkeen seuraa kortti numero 2, sitten 3, 4 ja niin edelleen.

Vuoro päättyy, kun pelaaja asettaa yhden kortin kädessään olevasta pakasta omalle pöydälle näkyville tai siirtää jo näkyvillä olevan kortin toiseen pinoon. Tärkeää huomata, että viimeisen kortin asettaminen omaan pelipöytään ei ole sama kuin korttien asettaminen yhteiseen pelipöytään. Tämä ei oikeuta uusien korttien nostamiseen samalla vuorolla, vaan vuoro päättyy tähän.

Pelin kulku toisella kierroksella Toisella kierroksella pelaajilla voi olla eri määrä kortteja käsissään. Tällöin vuoro alkaa sillä, että pelaaja nostaa korteja, kunnes hänellä on jälleen viisi korttia kädessään. Kun pelaajalla on viisi korttia kädessään, hän voi tehdä seuraavat siirrot pelin aikana. Kun pelaat kortteja, sinun tulee aina valita kolmesta vaihtoehdosta:

Asetat pöydälle päällimmäisen kortin omasta pöytäpinostasi (jos käytät pöytäpinon kortin, käännät uuden kortin näkyviin tämän jälkeen). Tämän jälkeen pelaat seuraavan mahdollisen kortin pöydälle. Asetat pöydälle päällimmäisen kortin mistä tahansa omista poistopinoistasi. Tässä tapauksessa voit myös pelata seuraavan kortin. Valitset kädessäsi olevista korteista pelattavan kortin. Sinulla on aina kolme eri vaihtoehtoa, joista valita sopiva kortti peliisi.

Pelin päättäminen

Peli päättyy, kun joku pelaajista saa omat pöytäpakkansa kortit asetettua yhteisille pinopakoille. Muilla pöydällä olevilla korteilla, kuten omilla poistopinoilla, ei ole merkitystä.

Katso myös nämä suositut lautapelit:

Shakki

Monopoli

Skip bo

Yatzy

Backgammon